"Oberon, regele zânelor", prima premieră a noii stagiuni la Opera Maghiară Cluj

Prima premieră a stagiunii 2017-2018 a Operei Maghiare din Cluj-Napoca este spectacolul "Oberon, regele zânelor", de Carl Maria von Weber, în regia lui Selmeczi György.

Mirifică, străbătută de un spectru larg de nuanţe exotice, din care cresc aburii încurcatelor întâmplări, ea e sinuoasă şi geometrică, înflăcărată şi graţioasă, subtilă şi spumoasă. De o construcţie clară: introducerea şi coda au un număr egal de măsuri (22); o expoziţie de 94 de măsuri este urmată de o dezvoltare redusă cantitativ la jumătate; repriza scurtă (repriza scurtă a romanticilor!) numără 34 de măsuri, ceva mai mult aşadar de o treime din expoziţie. Aceste proporţii dau uverturii caracterul avântat, exuberanţa care nu neagă însă respectarea strictă a formei. Din contrastul între fantezia debordantă şi liniile foarte precise ale arhitecturii se naşte farmecul aparte al acestei piese extraordinare. Modulaţiile, pasajele cromatice, pauzele şi accentele suplimentare, ritmurile, orchestraţia sunt veşmintele ei sclipitoare, dar complet lipsite de emfază.

Premiera se va juca în data de 28 septembrie 2017, la ora 18:30. Va participa corul, orchestra și ansamblul de balet al Operei Maghiare din Cluj. Dirijor: Jankó Zsolt.

Comenteaza