Au început lucrările de renovare la Muzeul Etnografic din Cluj. Cât costă

Au început lucrările de renovare la Muzeul Etnografic din Cluj. Cât costă
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a intrat într-un amplu proces de consolidare și reabilitare arhitecturală, după ce, la începutul acestui an, Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici și a asigurat finanțarea obiectivului de investiții „Restaurarea anvelopei Palatului Reduta”.

Clădirea cu profunde semnificații istorice în care a avut loc în anul 1894 procesul memorandiștilor găzduiește în prezent Secția pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

„Îmi doresc ca până în momentul în care iarna își va intra pe deplin în drepturi să reușim să realizăm cât mai multe operațiuni din cele prevăzute pentru îmbunătățirea stării fizice a acestui important ansamblu arhitectonic, o clădire simbol a Clujului și cu semnificații extrem de puternice pentru toți românii. În același timp, vom urmări și ne vom asigura că toate lucrările respectă normele tehnice și standardele de calitate în construcții, astfel încât să se asigure o conservare optimă a exponatelor, să crească gradul de siguranță a pietonilor care tranzitează zona, precum și gradul de atractivitate a activității muzeale", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tișe.

Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui Raport de expertiză tehnică întocmit în anul 2016 de către un specialist extern, document care indică faptul că starea fizică a fațadelor clădirii muzeului impune intervenții majore de renovare. Astfel, în urma obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, au fost începute lucrările propriu-zise.

Lucrările vizează restaurarea fațadei și a acoperișului-anvelopei nord a Palatului Reduta, înlocuirea învelitorilor din țiglă ceramică solzi și a tablei din zona ceasului, dispunerea unei membrane hidroizolante, consolidarea elementelor deteriorate ale șarpantei, îndepărtarea straturilor neadecvate pe bază de ciment, consolidarea zidurilor de cărămidă, curățarea și repararea ornamentelor din gips, curățarea și revopsirea grilajelor ornamentale, precum și înlocuirea ferestrelor cu altele noi din lemn stratificat cu sticlă termo-fonoizolantă. Totodată, în această perioadă va avea loc înlocuirea parazăpezilor și vor fi efectuate reparații la nivelul podului, respectiv înlocuirea elementelor degradate datorită infiltrațiilor de apă, desfacerea straturilor și umpluturilor existente la nivelul planșeului și dispunerea de plăci de vată minerală bazaltică, precum și podirea cu două straturi de lemn tratat cu soluție de biocidare și ignifugare. 

Valoarea totală a contractului este de 604.770,97 de lei fără TVA, termenul de execuție a lucrării fiind de 75 de zile calendaristice. În ceea ce privește asigurarea finanțării, fondurile provin din bugetul Consiliului Județean Cluj, printr-un program de finanțare multianual.

Din dorința de a fi protejate elementele de patrimoniu și de a se asigura păstrarea optimă a acestora, lucrările de renovarea a sediului edificiului muzeal, situat pe strada Memorandumului nr. 21, impun închiderea, până la finalizarea acestora, a expoziției permanente de la secția pavilionară.

Întrucât restaurarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, clădire cu un regim de înălțime S+P+2E+M și cu o suprafață desfășurată de 3.140 de metri, necesită realizarea unor serii de operațiuni complexe și de durată, lucrările de reabilitare referitoare la refacerea gangului și a calcanelor existente vor fi realizate imediat după ce condițiile meteorologice vor permite acest lucru, urmând a fi folosite materiale și tehnici specifice unui astfel de monument. Nu în ultimul rând, ulterior realizării acestor lucrări, vor fi inițiate și cele conexe, atât interioare, precum hidroizolații sau schimbarea pardoselilor, cât și cele exterioare constând în amenajarea curții, realizarea unei copertine pe scara care duce la subsol, etc.

Comenteaza