Dealul cu sculpturi din fân

Dealul cu sculpturi din fân
Parcul de sculptură amenajat de clujeanul Erno Ciupe Bartha este vizitat zilnic de turiştii aflaţi în trecere prin faţa casei sale.

 

 

înainte de intrarea în comuna clujeană Vlaha, pe partea stângă cum mergi dinspre Cluj, un deal mai puţin obişnuit atrage privirile trecătorilor. Pe culmea terasată cu atenţie, la o distanţă suficient de mare de drum cât să poată fi admirate în toată splendoarea, tronează şase sculpturi fascinante, realizate din fân.

 

Autorul lucrărilor şi, de altfel, proprietarul neobişnuitului parc de sculptură este artistul clujean Erno Ciupe Bartha. Orice curios care are drum pe acolo şi vrea să viziteze parcul este primit cu braţele deschise, deşi acesta nu este deschis oficial.

 

 “Anul acesta, în septembrie, am vrut să-l inaugurăm, dar am amânat totul pe sfârşitul lunii mai a anului viitor”, a declarat artistul. Cu toate acestea, 90% din maşinile care trec prin zonă opresc, oamenii fiind uimiţi de cele văzute, mai spune Erno.

 

“Zilnic opresc câte cinci maşini, din ţară şi din afară, mai ales în weekend-uri. Noi le dăm voie să viziteze. Mulţi ne ştiu de la televizor, alţii au auzit sau s-au oprit pur şi simplu”, povesteşte el. Cei care se opresc sunt conduşi de “Sfântul Vasile”, un localnic - ajutor de nădejde al scupltorului şi care le oferă cu pricepere turiştilor toate informaţiile dorite. Ba mai mult, le pune la dispoziţie un caiet în care aceştia se semnează şi îşi trec impresiile.

 

Parcul este primul de acest gen din ţară, Erno fiind singurul artist care lucrează cu fânul. El spune că inspiraţia i-a venit dintr-o provocare din partea unui profesor de la facultate, care le-a sugerat studenţilor să lucreze cu materiale neconvenţionale.

 

“Strângeam fân pentru caii pe care voiam să-i cumpăr, dar pe care nu i-am mai avut niciodată”, spune Erno. Prima sculptură în fân a realizat-o pentru şcoală, prin anii 1997, iar profesorul lui a rămas foarte impresionat de lucrările sale. Nu mult după aceea, Erno a realizat prima expoziţie cu sculpturi în fân la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, expoziţia fiind vizitată de foarte mulţi turişti, spune artistul, chiar dacă în vremea aceea era o perioadă moartă pentru artă.

 

Au urmat şi alte expoziţii cu sculpturi în fân în Italia şi la Budapesta, la Festivalul Primăverii. Până acum, el are peste 40 de lucrări, formate din metal înfăşurat în plase, peste care vin straturile de fân, astfel încât interiorul obiectului rămâne gol. “Din fân nu poţi să faci plastică mică. în dimensiuni mari altfel trăieşte toată forma. Monumentalitatea nu depinde de mărimea lucrării, ci de proporţiile ei”, explică artistul.

 

Din simpatie faţă de natură şi ca să fie aproape de lucrările sale, artistul locuieşte azi mai mult la Vlaha decât în Cluj-Napoca. “întotdeauna am dorit să ies din oraş pentru că mi se pare un spaţiu neîncăpător. Eu am nevoie de mult spaţiu pentru lucrări. Iar pe de altă pare, Vlaha nici nu e aşa departe de oraş”, mai spune artistul. Deşi tot timpul are proiecte artistice, Erno nu dorit să spună la ce lucrează în momentul de faţă.

 

 “întotdeauna lucrez la ceva. Dacă eşti făcut pentru aşa ceva, întotdeauna te procupă”, explică el. De altfel, artistul realizează sculpturi nu doar din fân, ci şi din fier şi bronz. Preţul unor astfel de lucrări, dintre cele mai mici de dimensiune, porneşte de la aproximativ 3.500 de euro.

 

 “în Occident cam ăsta este preţul pentru un tânăr «no name». Dar o lucrare poate valora şi cât o pâine când n-ai ce mânca. Cum te apreciezi tu, aşa te apreciază şi lumea”, spune el, fiind de părere, totodată, că oamenii din România nu prea au interes în arta contemporană. în anul care urmează, artistul are în plan o expoziţie la Budapesta, precum şi dechiderea oficială a parcului.

Comenteaza