Noaptea care a umplut muzeele Clujului

Noaptea care a umplut muzeele Clujului
Mii de oameni au animat centrul oraşului sâmbătă seara cu ocazia Nopţii Muzeelor, eveniment care a devenit foarte popular în ultima perioadă, chiar şi în rândul tinerilor.

Instituţiile din "reţeaua" Nopţii Muzeelor au ţinut centrul oraşului animat până târziu în noapte. Mulţi şi-au început periplul vizitând Muzeul de Artă, care a pregătit pentru eveniment câteva expoziţii temporare, cum ar fi "TV mania", a artistului plastic Ernö Ciupe Bartha sau "Henri Cartier-Bresson în... Oltenia. Fotografii de Victor Boldâr". Mai puţină animaţie a fost la Muzeul "Octavian Goga" din Ciucea, care şi-a închis porţile la ora 22:00, după ce nici un vizitator nu i-a călcat pragul cu acest prilej.

Zeci de persoane aşteptau în jurul orei 20:00 pentru a intra la Muzeul de Mineralogie din incinta sediului central al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), din cauza afluxului mare de vizitatori intrarea fiind permisă în grupuri a câte 30 de persoane. La Muzeul de Paleontologie, din aceeaşi incintă, dar într-un corp separat al clădirii, alte câteva zeci de persoane au vizitat simultan exponatele. Cu ocazia Nopţii Muzeelor a fost vernisată expoziţia "Rudiştii - dinozaurii mărilor", în cadrul căreia au fost prezentate astfel de vieţuitoare marine - rudişti - care ar fi trăit în vechime în apa mărilor. În cadrul exponatelor s-au putut vedea şi scheletul foarte vechi al unui urs de peşteră, mulaje de crocodil sau pisică de mare, de asemenea foarte vechi.

Numeroşi vizitatori au trecut şi pragul Muzeului UBB, unde a fost prezentată în premieră o expoziţie ce a cuprins cărţi poştale, medalii, alte obiecte, donate inclusiv de familii ale universitarilor clujeni sau achiziţionate de universitate. Între exponate au putut fi vizionate liste cu universitari clujeni care au ocupat şi funcţii politice, dar şi cu universitari care au fost întemniţaţi de regimul comunist, fiind expus inclusiv certificatul de deces al lui Alexandru Lapedatu, care a murit în închisoare, dar şi un act de eliberare, după mai mulţi ani de detenţie, a profesorului Nicolae Mărgineanu.

Punctele de rezistenţă din punct de vedere documentar au fost câteva sigilii mai vechi ale UBB. Între obiectele inedite s-a numărat o ladă cu care geograful Emil de Martonne a vizitat România pentru documentare, dar şi una cu ajutorul căreia erau transportate cărţi şi obiecte la Sibiu, în timpul refugiului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Clujenii au luat cu asalt şi Bastionul Croitorilor, unii pentru a vedea, în premieră, interiorul clădirii foarte vechi, alţii pentru a viziona evenimentele prezentate. La parter a fost vernisată o expoziţie cu tablouri realizate de Floarea Bulduş, multe dintre lucrări fiind peisaje, precum "Dimineaţă", sau "Sfârşit de toamnă", dar au fost prezentate şi lucrări care au avut în centru grupul statuar Matei Corvin sau strada care îi poartă numele. La etajul 1 au fost expuse fotografii de la dezastrul din Japonia, iar la etajul 2 a fost deschisă între orele 22:00 şi 04:00 o expoziţie inedită, cu titlul "Dacii în era virtuală", a Muzeului de Istorie a Transilvaniei. "E chiar noaptea muzeelor", a subliniat unul din organizatorii expoziţiilor, cu aluzie la faptul că expoziţia respectivă urma să se deschidă doar la ora 22:00.

Închis la Ciucea

Clujenii care au sunat la numărul Muzeului de la Ciucea au aflat că sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor până la ora 12:00, însă la câteva minute după ora 22:00 la faţa locului nu era decât paznicul. Muzeul a putut fi cercetat până ora 22:00, după care s-a închis pentru că "suntem de pădure" şi, oricum, nu a venit nimeni să viziteze casa memorială a poetului Octavian Goga până la acea oră.


Florentina TĂTAR, Ovidiu CORNEA
florentinatatar@ziuadecj.ro, ovidiucornea@ziuadecj.ro

 

Comenteaza