Voyeur la TIFF

Voyeur la TIFF
Şase maşini străbat Clujul în fiecare seară, cinci zile la rând, găzduind spectacolul la care iau parte, între alţii, Paul Ipate şi Ioana Blaj, eroii campaniei Maximia.

Iubitorii de teatru şi de senzaţii tari au în aceste zile şansa de a lua parte la un proiect cum nu s-a mai văzut la Cluj: Autobahn, o piesă de teatru la care spectatorii stau pe bancheta din spate a unei maşini, totul jucându-se în faţă, la 30 de cm.

Spectacolul Autobahn, de Neil LaBute, în regia Mihaelei Sîrbu, este descris de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) drept "o călătorie amuzant-voyeuristică cu maşina, accelerată de drame tulburătoare şi momente de comedie neagră". "Este o experienţă inedită ca formă, fiecare maşină are în spate trei spectatori, iar în faţă sunt actorii. Emoţiile sunt foarte speciale, trăirile trec rapid de la actor la spectator, dar şi invers - este un spectacol şi pe bancheta din spate", a precizat regizoarea. Maşinile pleacă în fiecare seară la ora 21:30, din faţa Teatrului Maghiar de Stat, străbat diverse zone din oraş, după care se întâlnesc, iar spectatorii coboară şi schimbă "decorul". "Nu e un spectacol interactiv, spectatorii sunt un fel de voyeuri, martori la tot felul de lucruri pe care nu ar trebui să le audă", a atras atenţia Mihaela Sîrbu. Biletul pentru aceste show-uri costă 70 de lei şi pot fi achiziţionate de la toate punctele de ticketing ale TIFF. Preţul piperat a fost justificat prin faptul că "fiecare spectator are, practic, un actor care joacă numai pentru el".

Echipa care pune proiectul în "scenă" face parte din compania de teatru independent Teatrul Fără Frontiere (TFF). Distribuţia este alcătuită din Radu Brânzaru, Amalia Ciolan, Marius Gilea, Radu Iacoban, Andrei Mateiu, Mihaela Sîrbu, Elena Ivanca, Virgil Muller, Adrian Balint, Vlad Gorgan, precum şi Ioana Blaj şi Paul Ipate, protagoniştii campaniei Maximia. Primele reprezentaţii de acest fel au avut loc în urmă cu un an, la Bucureşti. "Am avut parte de poliţişti care ne-au pus fiola, ne-au întrebat de ce umblăm cu Dacii atât de vechi, ne-au bătut gardieni în geam", a povestit regizoarea. "În mai bine de 10 ani de TIFF nimeni nu ne-a invitat la vreun festival, fiind atât de nişaţi. Pentru că facem parte din echipele de teatru de la TIFF, din foşti disperaţi ne-am transformat în nişte artişti plini de speranţă", a ţinut să mărturisească Mihaela Sîrbu. 7

Eroii din Maximia evită telenovelele

Actorii Paul Ipate şi Ioana Blaj au fost invitaţii de aseară de la TIFF Lounge. Cei doi s-au arătat încântaţi că au fost aleşi să joace în spoturile Vodafone, însă au precizat că nu ar accepta niciodată să fie protagoniştii unor telenovele româneşti. "Teatrul şi fimul sunt viaţa noastră, am juca oricând şi facem asta, însă, din păcate, nu se poate trăi doar aşa. Milităm şi pentru negocierea contractelor de publicitate de către actori care, de multe ori, se vând prea ieftin. Noi avem un agent", a declarat Ipate. Cei doi au evitat să precizeze dacă sunt împreună în viaţa reală şi i-au îndemnat pe cei prezenţi să fie cu ochii pe ei până duminică, atât timp cât stau la Cluj.

 

Etichete
Comenteaza