Centrul ceramic Turda, într-o expoziţie la Muzeul Etnografic

Centrul ceramic Turda, într-o expoziţie la Muzeul Etnografic
Colecţia de ceramică a Muzeului Etnografic din Cluj poate fi admirată de astăzi, în expoziţia "Centrul ceramic Turda - identitatea unui stil".

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prin expoziţia temporară intitulată Centrul ceramic Turda - identitatea unui stil, îşi propune să valorifice colecţia de ceramică pe care o deţine prin prezentarea şi atragerea atenţiei asupra unui singur centru ceramic din arealul transilvănean, care în ciuda contactelor sale cu celelalte centre de ceramică, şi în ciuda deservirii diferitelor straturi sociale, a reuşit să-şi formeze un propriu stil, prin care să se identifice. Este vorba despre centrul de ceramică Turda, al cărui stil reprezintă o marcă proprie locală.

Olăritul turdean a atins apogeul în secolul al XIX-lea. S-a perfecţionat un stil care era caracterizat prin anrobarea în alb a vaselor şi colorarea cu albastru de cobalt, tehnică care a adus faimă olarilor turdeni.

Expoziţia conţine pe lângă piese aparţinând colecţiilor Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi câteva documente provenite dintr-o colecţie particulară.

Vernisajul are loc astăzi la ora 13 iar expoziţia poate fi vizitată până în 29 ianuarie.

Comenteaza