“Corupţia spirituală” sau viziunea mitropolitului Bartolomeu asupra societăţii

“Corupţia spirituală” sau viziunea mitropolitului Bartolomeu asupra societăţii
Unul dintre cele mai aşteptate volume ale târgului Gaudeamus, “Corupţia spirituală”, cu texte social-teologice ale mitropolitului trecut la cele veşnice va fi lansat astăzi.

România şi Europa, interacţiunea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cu Biserica Greco-Catolică, relaţia cu Dumnezeu în detenţia comunistă, precum şi "corupţia spirituală" în viziunea fostului mitropolit Bartolomeu Anania se numără între temele articolelor, eseurilor, conferinţelor şi predicilor reunite în volumul "Corupţia spirituală" (Eikon, colecţia Universitas, seria Theologia Socialis).

Pe lângă teme mai vaste, volumul include şi evocări ale unor persoane, în secţiune portrete, precum Nicolae Steinhardt, părintele dascăl Firmilian, Teodor M. Popescu, arhiepiscopul Teofil Herineanu, părintele călugăr Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Între textele ample se numără şi cel inaugural, "Biserica în comunism. Amintiri despre patriarhul Justinian". Structurat în cinci capitole, "Impulsuri", "Dialoguri", "Atitudini", "Portrete" şi "Direcţii", volumul ilustrează viziunea fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, pe diverse subiecte, de la ecumenism, în general, la relaţia BOR şi în special a ierarhiei ortodoxe ardelene cu Biserica greco-catolică, despre rolul României în context european. Dosarul Gojdu, argumentele pentru înfiinţarea Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, menţinerea religiei în şcoli, un apel la responsabilitate a clasei politice, poziţiile ierarhului cu privire la relaţia Bisericii cu politica, atât înainte de 2000, cât şi ulterior, din care reiese şi o anumită schimbare a poziţiei, dată şi de context, sunt toate ilustrate în textele mitropolitului.

Dintre textele alese lipseşte însă unul semnificativ, în care ierarhul a făcut un apel, în 2004, ca Biserica să nu susţină vreun candidat, în contextul în care patriarhul Teoctist l-a atacat pe Traian Băsescu, contracandidatul lui Adrian Năstase, după ce viitorul preşedinte făcuse o declaraţie bizară pe tema homosexualităţii. Alegerea de a nu include poziţia respectivă s-a datorat însă şi faptului că "era prea datată", prea conexată unui eveniment punctual (alegerile din 2004) şi ar fi putut fi interpretată abuziv, în circumstanţele politice actuale, conform teologului Radu Preda, care a îngrijit ediţia, alături de preotul Bogdan Ivanov, administratorul Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu. "Indiferent de poziţie, simpatii politice, biografie, trebuie să fim solidari cu momentul istoric actual. În acest sens cartea este una împotriva deznădejdii, a «demisiei eticii», când suntem înconjuraţi de sintagme «Suntem cei mai răi», «E vai de capul nostru!».", a specificat Radu Preda.

Un alt rol al textelor mitropolitului Bartolomeu, confom lui Preda, este acela de "vârf de lance" împotriva păcatului personal şi social, "în acest caz corupţia". Teza mitropolitului Bartolomeu şi a altora este că actul de corupţie porneşte de la un gând coruptibil, conform teologului. "Mesajul este de a avea gânduri necorupte", a precizat Radu Preda cu privire la titlul cărţii. Volumul "Corupţia spirituală" va fi lansat astăzi, de la ora 12:30, la cortul Gaudeamus din Piaţa Unirii.

Preţ modic

Deşi este vorba de un volum de aproximativ 400 de pagini, cartea "Corupţia spirituală" va avea un preţ de 6,9 lei, făcând parte dintr-un proiect finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Cartea este cea de-a 13-a din seria Theologia Socialis din colecţia Universitas a editurii Eikon.

 

 

Comenteaza