Puiu şi Porumboiu: Premiile primite de "După dealuri", o confirmare pentru cinematografia românească

"Aceste premii îl confirmă pe Cristian Mungiu în calitate de regizor, dar ele sunt foarte importante şi pentru cinematografia românească", a declarat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes cu Camera d'Or în 2006 pentru "A fost sau n-a fost?" şi cu Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard în 2009 pentru "Poliţist, adjectiv".
Cristian Mungiu a ştiut să redea unui fapt divers "o formă foarte obiectivă", pentru a schiţa "o frescă a României de astăzi", a adăugat Corneliu Porumboiu.
Scenariul filmului "După dealuri" are la bază un fapt divers - relatat în romanele "Spovedanie la Tanacu" (2006) şi "Cartea judecătorilor" (2008) scrise de Tatiana Niculescu-Bran - care a ţinut prima pagină a ziarelor în 2005, atunci când o tânără, Irina Cornici, a murit după o şedinţă de exorcizare într-o mănăstire ortodoxă pierdută printre dealurile vasluiene de la Tanacu.
Pentru Cristi Puiu, recompensat în 2005 cu premiul secţiunii Un Certain Regard pentru lungmetrajul "Moartea domnului Lăzărescu", premiul pentru cea mai bună interpretare feminină obţinut de cele două actriţe Cosmina Tratan şi Cristina Flutur "face dreptate tuturor actorilor români" şi "confirmă indirect şcoala de artă dramatică românească".
Tatiana Niculescu-Bran, autoarea cărţilor care au inspirat scenariul filmului scris de Cristian Mungiu, a declarat la rândul ei pentru AFP că este "impresionată şi foarte fericită" pentru faptul că "acest film, care a păstrat cursul evenimentelor" descrise în ancheta ei, a fost premiat la Cannes.
Cristian Mungiu a obţinut duminică seară premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes cu lungmetrajul său "După dealuri", iar cele două actriţe principale din acest film, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.
Cristian Mungiu a câştigat în 2007 trofeul Palme d'Or de la Cannes cu lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".