10 ani de Tres Court la Cluj

10 ani de Tres Court la Cluj
Festivalul Tres Court se va desfășura la Cluj-Napoca în 11-12 iunie la Cinema Victoria.

Ajuns la a 10-a ediţie în România, Festivalul internațional de foarte scurt metraje Tres Court are loc anul acesta în perioada 3-12 iunie 2016, pe 5 continente, în 30 de țări și în peste 80 de orașe, din care 21 de orașe românești.

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca este coordonatorul festivalului în ţara noastră, dar și în Slovacia și Ungaria.

Cu o durată mai restrânsă decât scurt metrajul, foarte scurt metrajul dă liber curs, timp de 3 minute, unei libertăți și creativități totale. Amatori sau profesioniști, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din lumea întreagă și reflectă astfel societatea contemporană în toată diversitatea sa.

Ficțiune sau documentare, animații sau filme experimentale, spectatorii români vor putea viziona peste 100 de filme de maxim 3 minute dispuse în douăcompetiții (internațională şi naţională), respectiv două selecţii tematice: Paroles de Femmes şi Selecţia familială.

Competiția Internațională. Cele 41 de filme din această selecție reflectă ultimele tendințe în creația audio-vizuală actuală : un tur al lumii din scaunul sălii de cinema. Compusă din două părți, ea va da posibilitatea publicului din 30 de țări de a-şi vota filmul preferat.

Competiția naţională. Around the Très Courts Romania prezintă 20 de filme foarte scurte românești, create de amatori, de studenți ai școlilor de film și animație sau de profesioniști. Spectatorii proiecțiilor festivalului din toată țara sunt invitați să voteze filmele preferate. În urma voturilor lor, se va acorda Premiul Publicului din România.

Selecția Paroles de Femmes explorează prin 22 de filme perspectivele feminine pentru a încerca să le înțeleagă specificitatea. Un lucru e sigur : în scurt metraje, femeile nu sunt de decor.

Selecția Familială atrage curiozitatea micilor spectatori - peste 6 ani - dar și a tuturor celor care și-au păstrat sufletul de copil sau care nu au răbdare mai mult de 3 minute în fața ecranului !

Gala de închidere a acestei ediții aniversareva avea loc duminică 12 iunie, începând cu ora 19, prilej cu care se vor anunța și premia laureații selecției naționale. Anul acesta juriul național a fost prezidat de Levente Molnár, reputatul actor clujean, câștigător Oscar 2016 pentru filmul „Fiul lui Saul".

Un bilet de intrare la film costă 10 lei.

Etichete
Comenteaza