24.000 de vizitatori la Gaudeamus 2017

24.000 de vizitatori la Gaudeamus 2017
Peste 24.000 de persoane au vizitat ediţia din 2017 a Târgului de Carte Gaudeamus, eveniment ce a avut loc în perioada 5-9 aprilie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, şi care a reunit 70 de edituri. Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost poetul Ion Cristofor.

Premiile Gaudeamus 2017, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică sunt următoarele: locul 3 - Editura Nemira, locul 2 - Editura RAO şi locul 1 - Editura Humanitas. Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnat volumul „Politically Incorrect. Scenarii pentru
o Românie posibilă" de Vasile Sebastian Dâncu, publicat de Editura Şcoala Ardeleană.

Trofeul presei, pe secţiunile publicaţii, radio şi TV a revenit cotidianului Făclia - secţiunea publicaţii, postului Radio Renaşterea - secţiunea radio şi postului TVR Cluj. Trofeul pentru secţiunea online nu a fost acordat, rezultatul votului nefiind concludent. Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Corina Câtiul, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca. Premiul, constând în suma de 200 de lei, a fost oferit de Lions Club Genesis Cluj-Napoca.

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus

Vineri, 7 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de
Lectură Mircea Nedelciu, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul
declarat de a promova lectura în rândul elevilor.

Câştigătorii concursului, elevi de la liceele şi colegiile naţionale clujene, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost Iulia-Daria Iacob - locul 1, Ioana Alina Bîrdîzău - locul 2 (ambele eleve ale Colegiului Naţional Mihai Eminescu) şi Mihai - Andrei Pleşa şi Leon Ghiţă - locul 3, (elevi ai Liceului Teoretic Avram Iancu).

Premiile au constat în sume de bani - 350, 250, respectiv 150 de lei. Ocupantul locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la Gaudeamus Internaţional (Bucureşti, 22-26 noiembrie).

Invitaţi de nota 10 au fost "olimpicii" României, proiect prin care Radio România promovează şi
recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc.

Invitaţii de nota 10 la Gaudeamus Cluj-Napoca 2017 au fost Ferencz Pèter (Şcoala Gimnazială Unguraş), Ambăruş-Egyed Ágnes (Liceul Unitarian János Zsigmond, Cluj-Napoca), Balázs Hanna Imola (Liceul Teoretic Apáczai Csere János, Cluj-Napoca) şi Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian János Zsigmond, Cluj-Napoca).

În cadrul "Cărţile se întorc acasă", campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere, 2.000 de volume au fost donate la Gaudeamus Cluj-Napoca 2017 pentru acest proiect.

Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2017 va avea loc în Oradea - a patra ediţie - în
perioada 10-14 mai, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat  în Piaţa Unirii. 

Etichete
Comenteaza