70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

În data de 5 februarie 2023 se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Acesta s-a stins în închisoarea de la Sighet.

Mai multe evenimente comemorative care îl cinstesc pe Iuliu Maniu au lavut oc la Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței de la Sighet, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea marelui om politic român și 150 de ani de la nașterea lui, dar și la Bădăcin, la casa memorială a lui Maniu.

S-au citit și fragmente scrise de Maniu, nepublicate până acum. Documente din arhiva lui Corneliu Coposu, unul dictat după ultima întâlnire cu Regele Mihai unde era anunțată venirea regimului comunist și efectele acestuia.

În Dealul Ţarinei din Bădăcin, Iuliu Maniu a avut oaspeți de seamă, precum Simion Bărnuțiu, Nicolae Iorga și Iuliu Hossu. Și azi, la 70 de ani de la moartea lui, e considerat un etalon în politică. Casa în care a locuit a fost abandonată, dar de câțiva ani a intrat în reparații.

,,La Bădăcin, parcă și aerul este mai proaspăt”, sunt cuvintele lui Iuliu Maniu, care își vedea casa ca unicul loc în care uita de greutăți. Aici s-a citit un document din arhiva personală a lui Corneliu Coposu. Sunt notițe pe care Iuliu Maniu i le-a dictat după ultima întâlnire cu Regele Mihai.

În ultimii ani de viață, lângă Maniu a stat cel mai mult bunicul lui Andrei Gherasim. De la el știe mai mult decât se putea scrie.

Marele om politic a fost arestat și s-a stins din viață în închisoare din Sighetu Marmației, în 1953. A fost aruncat într-o groapă din cimitirul săracilor. Nici astăzi nu se știe unde este exact locul, potrivit stiriletransilvaniei.ro

 

Comenteaza