A fost vândut “Christ” a lui Adrian Ghenie. Cu ce sumă fabuloasă a fost cumpărat

A fost vândut “Christ” a lui Adrian Ghenie. Cu ce sumă fabuloasă a fost cumpărat
Tabloul ”Christ” al pictorului Adrian Ghenie a fost adjudecat, marţi, în cadrul licitaţiei de Artă Postbelică şi Contemporană, care a avut loc la casa Artmark.

"Christ" de Adrian Ghenie a fost adjudecat pentru 26.000 de euro. Potrivit artmark.ro, lucrarea, o pânză timpurie semnată de pictorul Adrian Ghenie, în 1997, a fost estimată, înaintea licitaţiei, la 7.000-12.000 de euro.

"Lucrarea manifestă, la început de carieră, principalele atuuri ale artistului, cu care a convins azi piața internațională: clar-obscurul, tonurile sumbre alternate cu explozii cromatice, străluciri rembrandtiene și o continuă metamorfoză a pânzei sub ochii privitorului", se arată în prezentarea tabloului, pe site-ul casei de licitaţii.

Artistul a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani. În 2014, a reprezentat surpriza unei licitaţii organizate de Casa Sotheby's la Londra, lucrarea sa "The Fake Rothko" fiind adjudecată pentru 1,7 milioane de de euro, sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti.

Ghenie a absolvit UAD, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B. Aceasta a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia şi a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.
 
Lucrările sale se află aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care Centrul Georges Pompidou. Printre fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, şeful grupului de lux Kering, ce are ca subsidiare Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Comenteaza