Absolvent de Cluj, propus la Oscar

Absolvent de Cluj, propus la Oscar
Pelicula “Eu când vreau să fluier, fluier”, a regizorului Florin Şerban, este propunerea României pentru Oscar 2011. Filmul a avut premiera la Cluj în luna martie şi va concura la cele mai râvnite premii ale cinematografiei mondiale în cadrul secţiunii Cel mai bun film străin, potrivit anunţului transmis de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Juriul care a ales producţia lui Şerban a fost alcătuit din criticii de film Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, Eugen Athanasiu şi Dinu Tănase, director de imagine şi regizor. Filmul are în prim-plan transformările prin care trece Silviu (interpretat de George Piştereanu), un deţinut care înainte de eliberare află că mama lui vrea să îl ducă pe fratele mai mic în Spania. Este felul în care i s-a distrus şi lui copilăria, aşa că acţionează rapid, luând ostatic o studentă aflată în practică în penitenciar, de care este, de altfel, îndrăgostit.

Din distribuţia filmului fac parte Ada Condeescu, George Piştereanu, Mihai Constantin şi Clara Vodă. Şerban este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj, promoţia 1997. Regizorul, actorii şi echipa de producţie a filmului “Eu când vreau să fluier, fluier” au fost prezenţi la Cluj în luna martie la premiera producţiei, fiind invitaţi la un eveniment de gală găzduit de multiplexul Odeon. Pelicula marchează debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban şi, totodată, este primul film românesc din ultimii 17 ani selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Berna. De aici, echipa s-a întors cu marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi cu distincţia “Alfred Bauer”.

Comenteaza