Actor clujean la Festivalul de Film Românesc din China

Actor clujean la Festivalul de Film Românesc din China
Institutului Cultural Român (ICR) organizează prima ediţie a Festivalului de Film Românesc în China care se desfășoară la Beijing, Shanghai și Xi'an.

"Vă iubesc pentru că iubiți filmul și artiștii", le-a spus maestrul Dorel Vișan celor prezenţi. Actorul clujean se află în distribuţia filmului "Doar cu buletinul la Paris", în regia lui Șerban Marinescu, cu a cărui proiecţie s-a încheiat gala de deschidere a festivalului.

Cu ocazia evenimentului, directorul Centrului Național al Cinematografiei din România (CNC), Anca Mitran, a semnalat absența coproducțiilor româno-chineze, afirmând că își dorește o mai bună relație instituțională între autoritățile culturale din cele două state, relatează agerpres.ro.

Mitran a amintit filme prin care, de-a lungul anilor, publicul chinez a avut ocazia să cunoască cinematografia românească: "Valurile Dunării", de Liviu Ciulei, "Ciprian Porumbescu", de Gheorghe Vitanidis, sau "Ultimul cartuș" de Sergiu Nicolaescu, subliniind că acum România dorește să prezinte și din cinematografia contemporană.

Prezent la gala de deschidere a evenimentului, directorul adjunct al Biroului Administrației de Stat de Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Li Guaoqing, și-a exprimat convingerea că prin aceste filme, "care reflectă în mod artistic istoria, cultura și tradițiile din România", publicul chinez va putea să cunoască mai bine țara noastră, "astfel încât să fie promovată prietenia dintre cele două țări".

"China și România au relații de prietenie îndelungate, care le-au intrat în sânge celor două popoare. Primul-ministru chinez a subliniat în timpul convorbirii avute la începutul acestui an că România și China trebuie să îmbogățească schimburile umane bilaterale și să promoveze relațiile chinezo-române. Iar cinematografia reprezintă o modalitate bună pentru a intensifica aceste schimburi", a spus Li Guaoqing.

Evenimentul, la care au fost prezenți, alături de alți oficiali chinezi, secretarul general adjunct al Institutului Cultural Român, Cristina Liberis, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, reprezentanți ai Ambasadei României în China, s-a încheiat cu proiecția filmului "Doar cu buletinul la Paris", în regia lui Șerban Marinescu.

Prima ediție a Festivalului de Film Românesc în China se desfășoară la Beijing, Shanghai și Xi'an în perioada 14 - 24 noiembrie, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR).

Manifestarea include proiecția filmelor "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu, "Dincolo de calea ferată", regia Cătălin Mitulescu, "Kyra Kyralina", regia Dan Pița, "Doar cu buletinul la Paris", regia Șerban Marinescu, și "Carmen", regia Doru Nițescu, precum și a documentarului "Descoperă România cu Peter Hurley", realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES.

După ce vor fi proiectate la Beijing în perioada 14 - 16 noiembrie, filmele selectate vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17 - 19 noiembrie, și în Xi'an, între 20 și 24 noiembrie.

Festivalul este organizată în parteneriat cu CNC, Casa Româno-Chineză, Cinemagix, ICR Beijing, Ambasada României la Beijing și Consulatul României la Shanghai.

 

Comenteaza