Adolescența în comunism - anii '70-'80. Instalație interactivă care te conectează cu trecutul, în Cluj

Adolescența în comunism - anii  '70-'80. Instalație interactivă care te conectează cu trecutul, în Cluj

Până pe 31 august, clujenii pot asculta fragmente sonore din viețile adolescenților din anii '70-'80, în cea mai populară instalație a Muzeului Memoriei - Telefonul Amintirilor, la Biblioteca Județeană "Octavian Goga". 

Telefonul Amintirilor se află la Biblioteca Județeană de pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca, iar dacă îi ridici receptorul poți asculta 10 reconstituiri sonore ale adolescenței trăite de tinerii români în anii  ’70-’80. 

Practic, instalația interactivă ne conectează cu trecutul, conținând reconstituiri sonore din ziarele și știrile de atunci, dar și amintirile celor care ne-au încredințat amintirile lor. 

„În capitolul doi al proiectului Adolescent în Comunism, am vrut să reconstituim și aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. 

Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar ajunge la atât de mulți oameni. Ce putem promite este că Telefonul Amintirilor va călători mult în această vară, pentru ca istoriile personale să fie ascultate.’’ -  spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart .

Telefonul Amintirilor se află în acest moment și în Brașov la Muzeul Amintirilor din Comunism și în Iași la Muzeul Vasile Alecsandri din Mircești.

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe, o punte între generații, un element de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

Muzeul Memoriei, un proiect al ONG-ului cultural Punctart, este o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi. A fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Comenteaza