Artă tribală virtuală, în festival la Fabrica de Pensule

Artă tribală virtuală, în festival la Fabrica de Pensule

 “E-Tribal Art”, un festival care arată cum poate “trăi” o lucrare de artă la limita dintre analogic şi digital, va avea loc de vineri până luni la Fabrica de Pensule din Cluj. Evenimentul este organizat de Fundaţia Alt Art, cu sprijinul Consiliului Britanic şi al Institului Cultural Român. Programul celor patru zile include expoziţii, happening-uri, dezbateri publice sau “petreceri tribale”.

 

“Viaţa în mediul virtual creează noi comunităţi, noi triburi”, a justificat Istvan Szakats, unul din curatorii festivalului, organizarea acestuia. Anul trecut, într-un atelier deschis în Bulgaria, 12 artişti din toată lumea au fost invitaţi să “testeze” modalităţile prin care arta poate avea impact asupra acestor comunităţi virtuale. Cei 12 artişti vor prezenta acum la Cluj rezultatele muncii lor din ultima jumătate de an.

 

Festivalul va găzdui evenimente dintre cele mai diverse şi neconvenţionale. Zuzana Duchova din Slovacia va susţine un atelier în care se pot crea bijuterii “naive” din broderie şi piese de computer. Sârbul Alexander Nikolic şi “corul 29 noiembrie” vor cânta, într-un performance inedit, melodii muncitoreşti şi patriotice din Iugoslavia comunistă, iar românii Ştefan Tiron şi Claudiu Cobilanschi vor fi gazdele unei “adunări tribale” care sondează tradiţiile orale în era post-internet. James Powderly, fost inginer NASA, va ţine un atelier în care poţi să-ţi organizezi propriul spectacol funerar, în timp ce ex-hackerul Hans Bernhard arată că hacking-ul nu este doar teribilism, ci poate fi şi un act de responsabilitate socială, făcând o analogie între piraţii somalezi şi pirateria pe net.

“Artiştii care vor veni la Cluj sunt oameni care sfidează zona formală, fiind toţi implicaţi social”, a precizat Istvan Szakats.

 

De altfel, un proiect special în acest sens este cel iniţiat de Bronac Ferran, “Jumeleizhi”, prin care un grup de artişti încearcă să recupereze obiectele de cult ale tribului amerindian Tairona. Acestea au fost vândute prin e-bay sau se află în colecţii de artă şi muzee, iar reţeaua creată de artişti transmite mesajul şi povestea indienilor din Sierra Nevada. “E-Tribal Art” include şi o dezbatere despre impactul spaţiului virtual în viaţa fiecăruia dintre noi şi a comunităţilor din care facem parte, dar şi o petrecere specială, animată de DJ Matze, VJ Aaron şi un... BJ, adică bucătar, Akos. Programul complet al festivalului poate fi găsit pe www.fabricadepensule.ro

 

Comenteaza