Artista care colorează poveştile

Artista care colorează poveştile
Agnes Keszeg este una dintre cele mai apreciate tinere artiste clujene, recunoscută pentru ilustrarea de cărţi pentru copii, dar şi pentru păpuşile şi eşarfele sale.

"Sunt bucuroasă când primesc feedback de la copii", spune Agnes Keszeg, tânără artistă clujeană specializată în ilustrarea cărţilor pentru cei mici, în română şi maghiară, dar şi în realizarea de păpuşi mai aparte, respectiv eşarfe. Cu un portofoliu ce numără peste 20 de volume ilustrate, lucrări în diverse ediţii naţionale ale revistei Elle, artista reuşeşte să-şi transforme pasiunea în profesie, căreia îi dedică mai mult decât o zi obişnuită de lucru.

Atelierul lui Agnes Keszeg, absolventă a Universităţii de Artă şi Design (UAD), este acasă. La masa de lucru din sufrageria locuinţei artista petrece zilnic ore întregi în care schiţează, desenează, colorează ilustraţiile ce "dau viaţă" cărţilor pentru copii. "Citesc şi recitesc textele înainte de a mă decide cum anume voi desena. Eu decid ce anume din text ilustrez, iar uneori mă tot gândesc ce anume este mai interesant, ce merită desenat. În general prefer să folosesc un fundal alb, dar caut în acelaşi timp ca personajele să fie frumos îmbrăcate şi colorate, să am un design frumos", povesteşte Agnes, aşezată în faţa mesei de lucru din sufrageria-atelier.

De pe rafturile încăperii extrage câteva din volumele de poveşti pentru copii pe care le-a ilustrat până acum. Personajele cărţilor sunt variate, de la "cei trei magi", prinţese, "Matei Corvin", la veveriţe sau iepuraşi. Picioarele lungi şi subţiri, feţele rotunde, fundalul alb, stilul foarte îngrijit, coloristica niciodată stridentă şi îmbinată armonios, alăturarea unor elemente artistice cu altele redate foarte realist sunt câteva dintre particularităţile desenelor sale ce pot fi întrezărite la răsfoirea paginilor de carte. Artista optează pentru redarea unei atmosfere plăcute, calde, jucăuşe, evitând ilustrarea unor scene violente. Nu o dată copiii îi vorbesc despre desenele ce le colorează copilăria. "Sunt bucuroasă când discut cu ei. Un feedback este întotdeauna binevenit", spune artista. Agnes Keszeg a absolvit UAD în 2006 şi a continuat cu un master de doi ani. "Am fost la secţia de design vestimentar, am şi optat pentru modulul respectiv, dar acordam din timpul facultăţii foarte mult timp schiţelor", povesteşte Agnes.

A apărut o primă solicitare de ilustrare a unei cărţi, după care cererile s-au ţinut lanţ. "Să ai o carte în portofoliu este deja un pas foarte important, ai un punct de referinţă", subliniază artista. Vârful carierei de ilustratoare pentru copii este câştigarea în 2009 a marelui premiu la concursul "Para de aur" din Budapesta, Ungaria. "Premiile s-au acordat pentru scriitor şi ilustrator (de carte pentru copii - n. red.), am participat alături de un autor clujean. În competiţie au fost şi ilustratori foarte cunoscuţi din Ungaria. Acolo există aproximativ 40 de ilustratori", menţionează artista. Portofoliul ei numără în prezent peste 20 de cărţi ilustrate, în română şi maghiară, pentru edituri din ţară şi din Ungaria.

După absolvirea masterului, Agnes a lucrat nouă luni ca angajată, însă de atunci a renunţat şi trăieşte exclusiv din lucrările pe care le realizează. "Anul trecut am avut şase comenzi de cărţi, ceea ce e un pic cam mult, dar încerc să ţin pasul. Şi în acest an am cam tot atâtea", explică artista. Ilustraţiile pentru copii au inspirat-o să treacă şi la realizarea de păpuşi şi de haine adaptate acestora, creaţiile sale fiind deja renumite în ţară, în special la Bucureşti. "Cumpărătorii sunt în general un public specializat, persoane pasionate de modă, ce vor să facă un cadou mai deosebit", menţionează Agnes. Una dintre activităţile sale destinate publicului matur sunt desenele ce îi apar de câţiva ani în diferite ediţii ale cunoscutei reviste de modă Elle, fiind unul dintre ilustratorii cu care lucrează Elle Spania. Stilul desenelor nu este foarte diferit de cel al ilustraţiilor pentru copii, tematica fiind alta, de la horoscop, la diferite rubrici sau articole. Orele petrecute de Agnes la masa de lucru, din locuinţa sa şi a soţului, situată într-o clădire veche din proximitatea centrului, depăşesc însă cuantumul unei zile obişnuite de muncă. Colegă de generaţie cu renumiţi tineri designeri vestimentari clujeni, artista şi-a croit propriul drum, de nişă, dar în acelaşi timp de succes.

Colecţii de eşarfe

În ultimii doi ani Agnes Keszeg a lansat şi câteva colecţii de eşarfe. "M-am gândit să fac şi ceva pentru care să nu fie nevoie tot timpul de mâna mea. Sunt serii limitate, de aproximativ 20 de bucăţi, care sunt desenate de mine, îmi poartă semnătura, dar pe care nu trebuie să le realizez bucată cu bucată", explică Agnes. Atât păpuşile sale, cât şi eşarfele sunt comercializate în mediul online.

 

 

Etichete
Comenteaza