Artistă de peste 80 de ani a făcut show cu Orquesta Buena Vista Social Club la Cluj VIDEO

Artistă de peste 80 de ani a făcut show cu Orquesta Buena Vista Social Club la Cluj VIDEO
Celebrul grup cubanez Orquesta Buena Vista Social Club a făcut atmosferă, timp de peste două ore, miercuri seară, la Sala Sporturilor din Cluj. Unul dintre principalele puncte de atracţie ale serii a fost prestaţia cântăreţei Omara Portuondo, care la peste 80 de ani şi-a susţinut cu un aer distins reprezentaţia şi a interacţionat în permanenţă cu spectatorii, invitându-i să cânte şi să danseze cu artiştii.

La spectacol, desfăşurat miercuri seară la Sala Sporturilor din Cluj, au participat atât tineri, dar şi oameni mai în vârstă. Pe durata concertului mai mulţi tineri şi tinere de la un club de salsa au dansat, sincron, respectiv, în cuplu, în zona din spatele sălii. De asemenea şi numeroşi clujeni s-au dezlănţuit în ale dansului, prestând fie la locurile lor, fie în zonele libere din sală.

Orquesta Buena Vista Social Club, pentru prima dată în formulă completă la Cluj, potrivit organizatorilor, a oferit o reprezentaţie antrenantă, iar ritmurile caraibiene născute şi întreţinute de dăruirea celor treisprezece muzicieni au atras aplauze entuziaste ale audienţei. Artiştii au interpretat şi melodii cunoscute de-ale lor, precum Chan Chan, dar şi hitul "universal" "Quizas, quizas, quizas", interpretat de Omara Portuondo, invitata specială, alături de Eliades Ochoa, a serii. 

Deşi majoritatea membrilor formaţiei nu mai sunt la prima tinereţe reuşesc să transmită o linişte şi un farmec aparte. Născută în 1930, Omara Portuondo, cântăreaţă şi dansatoare renumită din Cuba, a fost "pata de culoare", atât la propriu cât şi la figurat, a serii. Îmbrăcată într-o ţinută roşu-roz, artista care are în portofoliu colaborări cu artişiti de renume din spaţiul cubanez şi nu numai, a impresionat prin aerul distins şi vigoarea cu care şi-a susţinut partitura muzicală.

Cântăreaţa şi-a prezentat şi soţul, unul din membrii orchestrei, vizibil mai tânăr decât artista, dar şi el fiind una din apariţiile remarcabile ale serii. De altfel cei doi au oferit şi un moment coregrafic special.

Pe scenă a fost prezent şi cântăreţul şi chitaristul Eliades Ochoa, care şi-a făcut apariţia cu celebra sa pălărie de cowboy. Cunoscut publicului clujean şi de la un concert din urmă cu câţiva ani de la Teatrul Naţional, care s-a bucurat de apreciere, el a părut uşor şters, fiind eclipsat oarecum de artistă, respectiv de antrenul şi pasiunea celoralalţi membrii ai orchestrei.

Reprezentaţia Buena Vista Social Club Orquestra a durat peste două ore, încheindu-se în aplauzele entuziaste ale celor prezenţi.

Numele Buena Vista Social Club provine de la un club popular în Havana anilor '40 - '50, unde aveau loc întâlniri şi reprezentaţii ale muzicienilor, conform wikipedia.com. Muzicianul  cubanez Juan de Marcos Gonzalez şi chitaristul american Ry Cooder au înregistrat în anii '90, alături de mai mulţi muzicieni tradiţionali din Cuba, un album care s-a bucurat de apreciere internaţională, ansamblul fiind încurajat să susţină şi alte concerte.

Popularitatea proiectului a crescut şi mai mult odată cu filmul regizorului german Wim Wenders, intitulat "Buena Vista Social Club", din 1999, care a fost nominalizat la Oscar. Succesul albumului şi al filmului au determinat o renaştere a interesului pentru muzica din Cuba şi din spaţiul latino-american, sub umbrela BVSC având loc mai mult concerte ale unor muzicieni cubanezi, protagonişti ai filmului respectiv. Genericul BVSC înglobează perioada de aur a muzicii cubaneze, dintre anii '30 - '50.

Între cei care au fost conexaţi cu proiectul BVSC se numără muzicieni precum Compay Segundo, Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferer (primii doi au murit în 2003, cel de-al treilea în 2005). Artişti precum Manuel "Guajiro" Mirabal, Barbarito Torres şi Jesus "Aguaje" Ramos, supravieţuitori ai BVSC, continuă să concerteze alături de membrii noi, precum pianistul Rolando Luna, vocalistul Carlos Calunga sau ocazional Omara Portuondo, în formula Orquesta Buena Vista Social Club, care numără 13 membri, potrivit sursei citate. Grupul abordează stiluri precum son montuno, danzón, cha cha cha, bolero,  guajira, salsa, rumba.

 

Comenteaza