Artiştii se mută în Parcul Feroviarilor

Artiştii se mută în Parcul Feroviarilor
Până în momentul în care al doilea cel mai mare parc al Clujului va fi amenajat, organizaţiile locale propun ateliere de urbanism participativ şi activităţi pentru mari și mici începând de joi, 6 iulie.

Primii care se instalează în Parcul Feroviarilor, intrat în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în 30 iunie, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015, sunt cei de la Fundaţia AltArt. În perioada 6-9 iulie, clujenii sunt invitaţi la ateliere intensive de urbanism participativ și "construieli" sub îndrumarea artistului Michael Kurzwelly (Germania) și a colectivului Res Publica.

''Proiectul Ars Publica. Res Publica se focalizează pe un spațiu urban invizibil - neglijat de autorități și locuitori, absent de pe harta mentală a comunității. În continuarea unor acțiuni pilot inițiate de AltArt în 2009 prin proiectul Viitorul Probabil și în 2016 prin proiectul european Artizen, spațiul principal de intervenție al proiectului este Parcului Feroviarilor din Cluj. Un teritoriu poziționat în zona activă a orașului, cu o suprafață de 5 ha, Parcul Feroviarilor a fost lăsat în paragină peste 20 ani.

O mare parte a acestui timp parcul a fost închis pentru public, fostele amenajări ale parcului fiind demolate. După o lungă perioadă de litigii legate de regimul de proprietate, parcul va fi preluat în administrare de către Primăria Cluj-Napoca", spun membrii fondatori ai colectivului: Alex Bogus, Ruth Borgfjord, Kund Kopacz, Mihai Racu, Koter Vilmos, Istvan Szakats, Rarița Zbranca.

"Proiectul va căuta să creeze experimente incrementale de activare a spațiului prin utilizarea lui de către diverși actori sociali, iar re-vizibilizarea se constituie într-un proces care creează prototipurile unei socialități noi", punctează aceştia. 

Invitat special este Michael Kurzwelly, un artist acționist german, membru al IKG - Asociația Internațională a Artiștilor. El a căpătat recunoaștere internațională cu proiectul Słubfurt - în care a dezvoltat o comunitate urbană și o rețea socială, Nowa America, în zona graniței germano-polone.

Strategia dezvoltată de Kurzwelly se bazează pe așa-numitele construcții ale realității - reinterpretarea spațiilor prin intervenții. El consideră arta ca fiind o extensie a artei aplicate, în care sculptura socială și alte forme de participare creativă a localnicilor devin parte a procesului creativ.

Program:

Joi, 6 iulie - Vineri, 7 iulie - 10:00-14:00 şi 15:00-17:00 - atelier
Sâmbătă, 8 iulie - 10:00-14:40; 15:20-17:20 - sesiuni construcție mobilier urban
Duminică, 9 iulie - 10:00-14:40; 15:40-17:20 - sesiuni construcție mobilier urban, eveniment de inaugurare

Locul de desfășurare:

Atelierul (6-7 iulie) va avea loc la pavilionul Fab Hub, instalat de Federația Fabrica de Pensule în aria centrală a Parcului Feroviarilor. "Marea construială" (8-9 iulie), sesiunile de amenajare a parcului și de construcție de mobilier urban, vor avea loc în diferite zone ale parcului.

În Parcul Feroviarilor, aşa cum era anunţat încă din luna martie a acestui an, ajung şi artiştii de la Fabrica de Pensule cu un pavilion pop-up dintr-un container reinventat. Mai multe AICI. 

"În pavilion vom experimenta un program de intervenții pilot și evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate dezvoltate de echipele de artiști și antreprenori din #atelieruldeidei. Pavilionul va funcționa ca un spațiu mobil în oraș în următorii ani, circulând în alte spații publice sau în curtea Fabricii de Pensule, ca un satelit al programului Fabricii de Pensule, concentrat pe zona de intersecție între artă, creativitate și reflecție urbană", spunea Corina Bucea, managerul Fabricii, la momentul anunţului. 

Duminică, 9 iulie, la ora 17:00, va avea loc atelierul drum&dance pentru mari și mici cu Bogdan Rakolcza. Pe parcursul verii, în pavilion vor avea loc întâlniri cu locuitorii cartierului și utilizatorii parcului despre trecutul, prezentul și viitorul spațiului; discuții despre istoria locului și posibile scenarii de viitor, ateliere pentru copii, părinți, stăpâni de animale, expoziții, performance-uri, instalații, spectacole de teatru pentru copii şi intervenții dezvoltate de artiști și antreprenori în #atelieruldeidei. De asemenea, pavilionul va funcţona ca un birou în parc pentru grupuri, asociații sau oricine e interesat să lucreze în mijlocul naturii. 

Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafață din oraș, se întinde pe 5,4 ha. Investitorul care s-a asociat cu CFR și a promis acum zece ani că va face investiții uriașe a renunțat la proiect, iar parcul s-a reîntors în proprietatea Companiei Naționale de Căi Ferate.

"După ce vom obţine parcul, acesta va deveni obiectul unui concurs de soluţii. Eu mi-aş dori acolo un trenuleţ, cum era pe vremuri. Îmi amintesc trenuleţul din Orăşelul Copiilor dinainte de 1990 şi îmi plăcea foarte mult", a spus Emil Boc, într-o emisiune la Realitatea FM Cluj.

Solicitarea prin care autorităţile locale cereau transferul gratuit al dreptului de proprietate privind terenul aferent Parcului Feroviarilor a fost trimisă în februarie 2015, după ce în octombrie 2014 primarul a declarat că municipalitatea este pregătită să preia parcul. În octombrie 2015, Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv.

"Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că în urma consultării forului superior, respectiv a Companiei de Căi Ferate Române CFR SA Bucureşti, aceasta şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului în suprafaţă de 53.457 mp, aferent ParculuI Feroviarilor, în favoarea municipiului Cluj-Napoca, comunicându-ne în acest sens că acesta face obiectul unei hotărâri emise de Guvernul României", se arăta în răspunsul trimis.

De la acel moment, autorităţile locale au făcut toate demersurile necesare în vederea preluării acestuia, dar abia în 30 iunie 2017 a venit o hotărâre de guvern care să consfinţească transferul.

Comenteaza