Atelier de clovnerie la Teatrul „Puck”

Atelier de clovnerie la Teatrul „Puck”
Timp de trei zile, Teatrul de Păpuși „Puck” va găzdui “The red nose kids” („Copiii cu nasul roșu”), o întâlnire de tip workshop gândită pentru copii între 7 şi 13 ani. Centrat pe imaginea copilului „cu năsuc roșu", curios și gata să exploreze lumea din jur, atelierul își propune dezvoltarea imaginației celor mici și încurajarea exprimării autentice în public.

Cursurile vor fi susținute de către Robert Gutunoiu, actor profesionist al Teatrului „Puck" și vor avea loc în 13 și 20 mai. Prezentarea celor învățate aici va avea loc în 21 mai, de la ora 17.

Atelierul urmărește cultivarea încrederii în sine în rândul fiecărui copil. Au fost selectate o mulțime de exerciţii şi jocuri inspirate din metode cunoscute de la Jacques Lecoq şi Viola Spolin, care vor fi adaptate în funcţie de evoluţia individuală şi, implicit, a grupului. Cele două întâlniri vor fi urmate de prezentarea unor momente haioase, în care copiii sunt aduși în ipostaza confruntării cu un public (în care sunt şi părinţii lor), eliberaţi de orice constrângeri, temeri sau prejudecăţi care le dau târcoale. Să fie ei înşişi, în bucuria jocului, sub protecţia unui nas roşu!

Locurile sunt limitate: sunt invitați să ia parte la activități 20 de cursanți care vor lucra în două grupe de câte 10 copii. Atelierul se va desfășura pe parcursul a două ore cu fiecare grupă. Cursul se susţine sâmbătă după-masa, pe parcursul a două săptămâni, iar prezentarea va avea loc în duminica de după cea de-a doua zi de curs. La finalul atelierelor, cursanții vor avea parte de o surpriză poznașă.

Prețul atelierului este de 50 lei, iar rezervările se pot face până în 12 mai, sunând la 0264 595 992, 0733630228, sau 0722291013. 

„Covorașul Fermecat" și „Pinocchio", la Teatrul „Puck" în weekend

Patru povești scrise de Ferenc Móra, reunite sub titlul de „Covoraşul fermecat"/„Meseszõnyeg", precum și„Pinocchio", după Carlo Collodi vor putea fi urmărite la sfârșitul acestei săptămâni la Teatrul de Păpuși „Puck".

„Covoraşul fermecat"/„Meseszõnyeg" este programat pentru sâmbătă, 13 mai, de la ora 11 și are ca punct de pornire bucuria jocurilor copilăriei. Artiştii prezintă cele patru poveşti ale lui Ferenc Móra ca şi cum ar fi jucate într-o familie cu copii de trei-patru anişori. Spectacolul se joacă în limba maghiară și îmbină patru basme care ne călăuzesc într-un univers magic. Copiii şi părinţii îl pot traversa cu uşurinţă datorită „poveştilor tatălui", unde briza şi trandafirii capătă voci umane, unde Poştaşul-vânt aduce scrisoare din partea lui Moş Crăciun şi unde regele fluturilor o vindecă pe Pannika în mod miraculos.
„ Dramaturgia „ţesută" a jocului, minimalismul textelor interpretate, limbajul poetic şi stilizarea obiectelor le semnalează copiilor că ceea ce văd diferă de cele văzute la un loc de joacă, iar dacă spectacolul le captează atenţia, copiii vor accepta în mod natural (poate chiar pentru prima oară în viaţă) convenţia de bază a teatrului şi anume că ei sunt spectatori, chiar dacă actorii câteodată îi invită la joacă", precizează realizatorii spectacolului.

Regia şi dramaturgia sunt semnate de Varga Ibolya, muzica de PéterVenczel, scenografia şi grafica de Anetta Fekete, iar Tamás Tóthpál a contribuit la muzica şi recuzita spectacolului. Distribuţia este alcătuită din Patka Ildikó, Pünkösti Laura, György László şi Kötõ Áron. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Secția română va juca duminică, 14 mai, de la ora 11.00, spectacolul „Pinocchio", după Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu. În viziunea regizorului, Pinocchio poate fi orice copil, iar transformarea lui din lemn în ființă cu suflet simbolizează, în fond, parcursul său inițiatic.Spectacolul a fost gândit în contextul în care ne aflăm „într-o perioadă a istoriei în care nu copilul e problema, ci părintele".

„Spectacolul este un Pinocchio în variantă actuală. Dacă privim în jur, putem vedea sute şi mii de personaje Pinocchio: toţi copiii au câte un drum iniţiatic de parcurs sau chiar mai multe, legate unele de altele, au vârste şi vârste de depăşit. Aceasta e povestea pe care mi-am propus să o redau, strâns legată de copilul pe care îl vedem acum în societatea actuală românească şi nu numai", precizează Mocanu.

În povestea de pe scena Teatrului „Puck" Zâna cea Bună este mama ascunsă, iar Gepetto este tatăl ascuns. Imaginea bărânului sărac care îşi face ceai la focul buturugii din care se va naşte Pinocchio a fost înlocuită cu cea a unui artist care lucrează de mult timp în atelierul lui ca să dea viaţă unei bucăţi de lemn.

Scenografia spectacolului este semnată de Sandu Marian, iar muzica de Dan Bălan. În distribuție: Andra Ștefan, Angelica Pamfilie, Ionuț Constantinescu, Călin Mureșan, Andreea Bolovan, Robert Gutunoiu, Iulia Dinescu. Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

 

Etichete
Comenteaza