“Attila” se reia după patru decenii la Opera Maghiară

“Attila” se reia după patru decenii la Opera Maghiară
Opera lui Giuseppe Verdi, “Attila”, va avea o nouă premieră la Opera Maghiară din Cluj joi, de la ora 18:30, la aproape patruzeci de ani după prima sa reprezentaţie românească, în aceeaşi instituţie. Actuala montare îi aparţine lui Gyorgy Selmeczi, care semnează şi conducerea muzicală.
“Prin acest spectacol dorim să reluăm o tradiţie din anii ‘70”, a precizat Selmeczi, referindu-se la premiera românească absolută a lui “Attila”, din 1973. De altfel, soprana Annamaria Albert, deţinătoarea rolului principal feminin de atunci, a fost prezentă la conferinţa de presă de ieri, vorbind despre uriaşul succes de public al primului spectacol. “Eram oprită pe stradă şi lumea mă ruga să fac rost de bilete”, şi-a amintit artista care va fi sărbătorită joi. În montarea lui Gyorgy Selmeczi, rolul Odabelle este deţinut de Brigitta Kele, iar cel al lui Attila, de Arpad Sandor. Organizatorii au precizat că noua premieră este realizată tot cu “buget zero”, ca şi “Ali Baba”, adică prin reducerea costurilor de producţie, fără ca aceasta să dăuneze actului artistic. “Ne pregătim în caz că vin zile şi mai grele”, a spus în treacăt regizorul spectacolului.

“Attila” este considerată una din creaţiile complexe şi dificile ale lui Verdi. Libretul său pleacă de la o piesă de Friedrich Werner, “Attila, regele hunilor”. Premiera sa absolută a avut loc la Veneţia, în 1846. Subiectul său, inspirat muzical de romantism şi “Sturm und Drang”, este o poveste pasională de dragoste între prizoniera Odabelle şi învingătorul Attila, rolurile lor schimbându-se pe parcurs. Patima lui Attila va întoarce soarta în favoarea înflăcăratei şi voluntarei Odabelle. Printre cei care au cântat în “Attila” de-a lungul timpului se numără Nikolai Ghiaurov, Caterina Mancini, Rae Woodland sau Evgheni Nesterenko.


Comenteaza