Balul Operei aduce musicalul de pe Broadway la Cluj

Balul Operei aduce musicalul de pe Broadway la Cluj
Ediția din 2016 a Balului Operei îi va transpune pe clujeni într-un musical pe Broadway. Trupa de actori a coregrafului Răzvan Mazilu, cel care a pus în scenă megaproducția West Side Story, va interpreta piese de referință pentru acest gen de spectacol muzical și teatral, precum: New York, New York; Strangers in the Night sau Singing in the rain. Regia spectacolului este semnată de Mihaela Bogdan, dirijor Gabriel Bebeșelea. Pe scena operei clujene va urca și o trupă de step.

Seara va continua cu tradiţionala Gală a Laureaţilor, decernarea Trofeelor Lya Hubic, a Premiului Mecena şi a titlului de Senior al Cetăţii.

"Anul acesta, am decis, și cred că așa este cel mai bine, ca trofeul Lya Hubic să ajungă la oamenii din instituția de cultură clujeană, oamenilor încă activi în Opera Română din Cluj-Napoca. Sunt câte două nominalizări pentru fiecare departament. E bine să fie concurență între cei ce încă performează. În edițiile viitoare, probabil, vom reveni la formatul inițial, iar premiile vor merge și către Opera Maghiară, Filarmonică și Academia de Muzică "Gheorghe Dima" sau către artiști pensionați, etc", a spus Forin Estefan, directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Seniorii Cetății vor fi aleși de către o comisie condusă de rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, împreună cu Ionel Vitoc și directorul Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, poetul și pictorul Ion Cristofor.

Titlul şi medalia "Spiritus Mentor", distincție instituită la cea de-a 20-a ediţie a balului, va fi acordată în acest an academicianului Horia Colan, fost rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Va urma o pauză de șampanie, în cadrul căreia cântăreața Axenia va susține un recital în tematica americană a serii. "Mă pregătesc încă de anul trecut pentru acest eveniment", a punctat tănăra.

În a doua parte a balului, Horia Brenciu & HB Orchestra vor aduce în fața publicului flamboaiantul spectacol Sinatra. Piese ca "My way", "Love and marriage", "Something stupid", "Strangers in the night" și multe altele vor fi prezente în playlistul concertului. "Horia Brenciu este un adevărat entertainer și cred că spectacolului lui se potrivește atât cu tema abordată anul acesta la bal, cât și cu perioada 1-8 martie", a puncta Matei Miko, directorul Balului Operei.

Seara se va încheia cu Marele Bufet al Balului Operei, care va fi amenajat în foaierul instituţiei de cultură din Cluj, iar căntărețul de culoare Irvin Doomes, din Statele Unite ale Americii, va încheia seria momentelor muzicale cu un recital de excepție. Vinurile servite la eveniment provin de la patru crame diferite și vor fi asigurate de către Crush Wine Bar, tot de partea de bar se vor ocupa și cei de la Zaza, în timp ce mâncarea va fi pregătită de maeștrii bucătari de la Euphoria, Valahia și Tokyo Japanese Restaurant.

Ediția din 2016 a Balului Operei va avea loc în data de 5 martie, începând cu ora 18.30, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Amfitrionii evenimentului vor fi omul de televiziune Rareș Bogdan şi cântărețul american Irvin Doomes. Balul va fi transmis în direct pe TVR și Realitatea TV.

XX de ediții în 2015

Balul Operei din Cluj-Napoca a ajuns, anul trecut, la cea de-a XX-a ediţie, ocazie cu care cei prezenţi au fost purtați prin ediţiile precedente ale evenimentului şi au putut vedea ce clipe extraordinare au existat, câte personalităţi au fost pe scenă, câţi artişti şi câte cuvinte frumoase s-au rostit pe scena operei de-a lungul călătoriei de 20 de ani.

Momentele artistice au însumat un "best of" al scenei lirice, susținut de sopranele Lucia Buluţ, Ştefania Barz, Paula Iancic, Daniela Tricu şi Eliza Zaharia, mezzo soprana Liza Cadelnic, tenorii Cristian Mogoşan, Hector Lopez şi Sorin Lupu, baritonii Florin Estefan şi Gianni Brad şi basul Petre Burcă; un spectacol de balet al elevilor de la Liceul de Coregrafie din Cluj; un recital al tinerei cântărețe Axenia, cât și două concerte ce i-au readus în "orașul de pe Someș" pe cei de la 3SE și pe Marcel Pavel.

Nu în ultimul rând, ediția aniversară a balului a inclus și o prezentare de modă a designerului Doina Levintza, care a adus primăvara pe scena operei cu creații pline de flori viu colorate, imprimate pe rochii lungi, lejere din mătase. Mireasa colecției a făcut deliciul publicului printr-o rochie albă cu detalii florale argintii.

Premiile și trofeele anului 2015 au ajuns la personalități precum: trofeul Lya Hubic - regizorul Tiberius Simu, nominalizat la propunerea Operei Române Cluj, artista Albert Ana-Maria, nominalizată la propunerea Operei Maghiare de Stat, Cornel Groza care nu a putut fi prezent, nominalizat de Filarmonica Transilvania și Ana Rusu, nominalizată de Academia de Muzică "Gheorghe Dima"; premiul Mecena- fondatorul EBS, Daniel Metz, premiul "Alexandru Fărcaş"- tenorul Cosmin Ifrim, Moda Cum Laude - Doina Levintza, Seniori ai Cetăţii - profesorul Gheorghe Aştilean, avocatul Gheorghe Buta, „Emblemă de Cluj" - TIFF, Clinica RoNeuro, Societatea Muzeului Ardelean, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Grădina Botanică, Comedy Cluj, iar academicianul Ionel Haiduc a primit titlul şi medalia de "Spiritus Mentor".

Amfitrionii balului au fost realizatorii Realitatea TV Rareş Bogdan, Lavinia Şandru și Emma Zeicescu.

 

 

Comenteaza