Balul Operei aduce spiritul Vienei la Cluj

Balul Operei aduce spiritul Vienei la Cluj
Pentru mulţi clujeni Viena are o rezonanţă aparte, aşa că organizatorii evenimentului şi-au propus
să pună în scenă o ediţie aniversară în ritm de vals, cu arii celebre de operă şi decoruri specifice capitalei imperiale.

Deşi cea de-a 20-a ediţie a Balului Operei a avut un buget restrâns, motiv pentru care mediul de afaceri a fost criticat la conferinţa de presă, evenimentul va avea loc într-un cadru elegant, cu nelipsitul covor roşu, flori parfumate, recitaluri spectaculoase şi premii speciale.

"Pentru mulţi dintre ardeleni Viena este o nostalgie, un loc pe care îl consideră aproape acasă şi în care toţi visează să ajungă să trăiască. Sperăm ca prin această ediţie să le aducem o bucurie", a declarat Matei Miko, organizatorul evenimentului. Sâmbătă, 18 februarie, de la 18:30, va avea loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca Marele Bal al Operei, iar sâmbătă, 19 februarie, de la ora 17:00, evenimentul va continua cu Gala Laureaţilor, o manifestare dedicată valorii. Scenograful Valentin Codoiu a mărturisit că a căutat embleme ale Vienei, însă nu a găsit. "E foarte special stilul de viaţă de acolo, arhitectura, lejeritatea serioasă a Vienei, nemţească. E frumos, dulce, e un oraş în care multora ne-ar plăcea să trăim. Am ales elemente ale art-deco-ului interbelic", a explicat scenograful.

Balul va debuta cu un recital al artistului Marius Ciprian Pop, urmat de tradiţionalul vals prezentat de elevii Centrului de Excelenţă Cluj. "Au fost aleşi pentru acest moment special 24 de elevi, toţi premiaţi la olimpiade naţionale şi internaţionale. Am avut uşoare temeri când am aflat despre acest moment, dar după repetiţii am convingerea că vor crea o emoţie specială", a declarat Mircea Dragoş, directorul Centrului de Excelenţă. Valsurile vor fi interpretate de Dana Novăcescu, o tânără artistă în vârstă de 11 ani. Micii artişti au fost lăudaţi şi de soprana Nicoleta Ardelean, invitată specială a Balului. "Cred că e extraordinar de important să subliniem valoarea copiilor noştri, sunt sigură că vor duce tradiţia noastră culturală pe scene prestigioase. Mă întorc cu drag la Cluj, unde m-am format. Mă simt legată de artiştii şi melomanii de aici şi sufletul meu e la Cluj", a declarat soprana.

Spectacolul de operă Servus, Viena va conţine selecţiuni din momentele nemuritoare ale liricii compozitorilor Johann Strauss-tatăl şi Johann Strauss-fiul. Seara de sâmbătă va continua cu decernarea Trofeelor Lya Hubic, a Premiului Mecena, a Medaliei Emblemă de Cluj, precum şi cu momentul dedicat Seniorilor Cetăţii. În timpul pauzei de şampanie se va desfăşura momentul multimedia dedicat Balului Operei 1992-2012.

Nu vor lipsi Gala de modă, Festivalul de Artă Culinară Gusturi Transilvane, precum şi un spectacol susţinut de Mihai Băjinaru & Maria Bota. Duminică seara va avea loc un recital susţinut de violonistul Gabriel Croitoru cu celebra vioară Guarnieri - "Catedrala", ce i-a aparţinut lui George Enescu, acompaniat de pianistul Horia Mihail, urmat de un cocktail oferit invitaţilor.

Evenimentul a fost organizat în condiţiile unul buget "infinit mai mic decât la ediţiile trecute", după cum a mărturisit Matei Miko. "Ţin să îl felicit pe Matei Miko pentru că a reuşit să pună pe roate Balul şi în acest an, deşi jumătate din sponsorii de pe afiş nu ar trebui să mai aibă sigla acolo", a declarat Rareş Bogdan, prezentatorul ediţiei, alături de Melania Medeleanu. "Din păcate, milionarii Clujului se dovedesc mai preocupaţi de afaceri şi se gândesc prea mult la bunuri imobiliare şi prea puţin se îndreaptă spre mecenat sau spre cultură", a spus Bogdan. Acesta a adăugat că şi-ar dori ca afaceriştii, marile companii şi administraţiile Clujului să realizeze cât de mult pot ridica oraşul sprijinind acte de cultură precum Balul Operei. "Sper ca după un asemenea eveniment Clujul să fie evocat în contextul unor manifestări ca Balul Operei, TIFF, Festivalul Mozart sau Interferenţe şi mai puţin despre primarul arestat, Caritas sau bănci tricolore", a precizat Rareş Bogdan.

În ambele seri, intrarea la ambele spectacole se va face pe tradiţionalul covor roşu. Ghirlandele de flori de la intrare, create de florăria Kara, vor fi în nuanţe de roşu şi alb, iar despre aranjamentele interioare organizatorii au spus doar că vor avea "cel mai puternic miros". "Îmi dau seama de la an la an că în conceptul Balului Operei florile fac diferenţa. Le regăsim, dacă suntem atenţi, şi la Concertul de Anul Nou al Operei de la Viena. Vom încerca să amplificăm acest efect al florilor, nu să îl reducem", a remarcat Miko.

ziuadecj.ro va transmite în format livetext şi multimedia ambele seri ale evenimentului

Comenteaza