Bani europeni pentru castelele şi bisericile din Cluj
- Scris de Anca Muresan
- 30 Noi 2017, 10:52
- Cultură
- Ascultă știrea
Printre cele mai importante proiecte din Cluj se numără reabilitarea castelelor Banffy din Gilău şi de la Răscruci, potrivit datelor Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Dealtfel, cea mai mare alocare de fonduri europene revine proiectului de restaurare pentru castelul din Gilău, al cărui beneficiar este Fundația Traditio Transylvanica - 21,891 milioane lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 21,4 milioane. Durata de implementare este de 48 de luni, de la data semnării contractului.
Amintim că proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind acum administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay.
Anul acesta, castelul a fost gazdă pentru cea de a doua ediţie a Festivalului Varkert, eveniment ce promovează tradițiile culturale maghiare din Transilvania, valorifică potențialul turistic al zonei și încurajează dialogul intercultural, şi care a avut loc în perioada 27-28 mai. Un reportaj publicat de ZIUA de CLUJ AICI.
Castelului de la Răscruci îi revin 19,972 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 19,1 milioane. Contribuția proprie a Consiliului Judeţean Cluj, instituţie ce va gestiona proiectul, se ridică la suma de 390.520 de lei, cu TVA. Lucrările ar urma să înceapă în primăvara lui 2018 şi să dureze circa 42 de luni.
Obiectivul îl reprezintă restaurarea și conservarea ansamblului din satul Răscruci, nr. 512, format din clădirea castelului și parcul care îl înconjoară, atât din punct de vedere al valorificării patrimoniului cultural și a identității culturale, cât și în ceea ce privește impulsionarea dezvoltării locale. CJ, proprietarul clădirii, a decis schimbarea funcțiunii castelului în centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale.
Acest fapt va determina crearea, într-o primă etapă, a șase locuri de muncă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare și de vizitare a obiectivului, numărul acestora să crească progresiv. Deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare și organizare de evenimente culturale va aduce o plusvaloare atât obiectivului turistic în sine, cât și zonei în ansamblu.
În mod concret, în ceea ce privește clădirea castelului, a cărei suprafața totală desfășurată este de 1.878 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare - reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative.
Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.
Funcțiunile propuse prin intermediul acestui proiect vizează edificarea unei săli de expoziții, a unei săli de conferință, a unei săli multifuncționale, a unei săli de curs/lectură media, respectiv a unei biblioteci-birou de cercetare.
În privinţa restaurării parcului Castelului, aceasta se va axa, în principal, pe amenajarea lacului din incintă, soluția propusă de echipa de arhitecți fiind cea de decolmatare și curățare a suprafeței amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafață de 2.755 mp.
În cadrul amenajării acestui parc ornamental a fost prevăzută reproducerea în baza imaginilor de epocă, construirea de la zero în cazul inexistenței elementului arhitectural, a mai multor obiecte: pontonul din lemn, porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, pasarela peste canal două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto și pietonale.
În primăvara lui 2016, circa 900 de persoane au vizitat castelul în cadrul evenimentului "Ziua Porţilor Deschise". În octombrie 2016 a fost gazda unui fashion show organizat în cadrul ZAIN - Design Expressions. Designeri români Raul Lazăr, Crina Bulprich, Lucian Rusu și Ioana Ciolacu au prezentat peste 40 de ţinute din noile lor colecţii.
HARTA INTERACTICĂ A PROIECTELOR AICI
Beneficiar: Parohia Reformată Dej
Valoarea totala a proiectului: 12.046.388,64 lei
Valoarea nerambursabila solicitata: 11.753.049,40 lei
Beneficiar: Parohia Romano-Catolică (Mănăstirea Franciscanilor din Gherla)
Durata de implementare: 55 luni
Valoarea totală a proiectului: 19.938.140,91 lei
Valoarea nerambursabilă solicitată: 19.539.378,09 lei
Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Cluj - Bontida (Castelul Banffy din Răscruci)
Valoarea totala a proiectului: 19.972.586,04 lei
Valoarea nerambursabila solicitata: 19.135.516,10 lei
Beneficiar: Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco- Catolica, de Cluj-Gherla (Biserica Bob din Cluj-Napoca)
Valoare toatală: 2.419.773,48 lei
Valoare nerambursabilă solicitată: 2.291.331,61 lei
Beneficiar: Fundația Traditio Transylvanica (Castelul Banffy din Gilău)
Valoarea totală a proiectului: 21.891.152,90 lei
Valoarea nerambursabilă solicitată: 21.453.329,84 lei
Durata de implementare: 48 luni, de la data semnării contractului de finanțare
Beneficiar: Parohia Reformata Turda Veche
Valoarea totala a proiectului: 8.464.972,68 lei
Valoarea nerambursabila solicitata: 8.258.245,07 lei
Beneficiar: Parohia Reformata Huedin
Valoare totala proiect: 10.728.489,6 lei
Valoare nerambursabila solicitata: 10.513.919,81 lei
VEZI ŞI Castelele din Transilvania îşi fac magazin pe internet