"Bărbierul din Sevilla", pus în scenă gratis mâine la Academia de Muzică

Cunoscuta piesă "Bărbierul din Sevilla" va fi pusă în scenă gratuit mâine seară în sala de concerte a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Spectatorii pot face în schimb donaţii către fundaţia "Dezvoltarea popoarelor", ce luptă împotriva abandonului şcolar.

Institutul Italian de Cultură din România şi Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca organizează mâine Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" spectacolul de commedia dell'arte al Companiei TeatroImmagine din Veneţia. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu donaţii în favoarea Fundaţiei "Dezvoltarea Popoarelor".

Commedia dell'arte este cel mai cunoscut şi iubit gen din teatrul italian. "Artă" însemna "meserie", iar aceste companii erau formate din profesionişti şi nu, aşa cum se întâmplase până atunci, din amatori. Începând cu anul 1500 companiile de comedianţi italieni şi în mod special veneţieni, au început să străbată în lung şi-n lat mai întâi Italia, apoi Europa, răspândind peste tot folosirea măştilor şi comedia în stil italian. Măştile şi mima reprezintă două caracteristici ale acestui gen de teatru.

Spectacolele nu aveau texte scrise ci canovacci (scheme sumare ale acţiunii) şi se bazau pe improvizaţia actorilor care reprezentau în stil popular viaţa socială, familială, dragostea, trădarea, adulterul, foamea, sărăcia, puterea.

Commedia dell'arte a încununat istoria teatrului cu multe succese, transmiţându-ne un vast patrimoniu de teme, de limbaje, de tehnică a actorului care se foloseşte de propriul corp, de gesturi, de voce, de pantomimă, pentru a construi personaje şi a comunica cu publicul. Doi mari actori italieni contemporani, cunoscuţi în toată lumea, Dario Fo şi Roberto Benigni, sunt dovada vie a vitalităţii mereu actuale a commediei dell'arte.

Pe firul acestei tradiţii se situează spectacolul "Bărbierul din Sevilla" în versiunea prezentată de Compania TeatroImmagine. Este vorba despre o reinterpretare într-o manieră tipică commediei dell'arte, a celebrei opere lirice de Gioachino Rossini. Este o operă bufă, uşoară, cu siguranţă una din cele mai celebre şi mai iubite din panorama melodramatică a tuturor timpurilor.

Acest "Bărbier din Sevilla" nu este decât un pretext pentru a se amuza şi pentru a amuza publicul, cu ironie şi autoironie, cu abilitate şi simpatie, fără a pierde din vedere latura muzicală.

Compania veneţiană TeatroImmagine a fost înfiinţată în 1989 la iniţiativa unui nucleu de tineri actori cu diferite experienţe în domeniul teatrului popular veneţian. Implicarea comună în redescoperirea commediei dell'arte, un gen spectaculos, cu o mare tradiţie în cultura italiană şi în mod special în cea veneţiană, a îndemnat grupul către o continuă cercetare a tehnicilor de improvizaţie şi interpretare a canoanelor păstrate de-a lungul timpului, a pantomimei şi a folosirii măştilor. Au efectuat turnee în Suedia, Germania, Franţa, Olanda, Grecia, Turcia, Polonia, Egipt, Tunisia, Malta şi Cipru şi au participat la importante manifestări precum Festivalul Internaţional de Teatru de la Cairo (Egipt) şi Festival Les Baroquiales de la Nisa.

Fundația Dezvoltarea Popoarelor este prezentă la Cluj din anul 1997 și desfășoară programe socio-educative în favoarea copiilor și tinerilor în dificultate din județul Cluj. În anul 2010, Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj a început implementarea unui proiect cu finanțare europeană care are ca scop principal prevenirea părăsirii timpurii a școlii de către elevii cu risc, atât din mediul urban cât și rural, de pe raza județului Cluj.

Comenteaza