Bilanţul pe 2009 al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Bilanţul pe 2009 al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
La fiecare început de an, reprezentanţii Episcopiei de Cluj-Gherla invită preoţii şi credincioşii la o întâlnire de prezentare a activităţii din anul care s-a încheiat, prilej pentru concluzii şi observaţii privind viaţa Eparhiei, precum şi pentru raportarea la rezultatele înregistrate în anii precedenţi.

Bilanţul anului trecut s-a făcut vineri, 15 ianuarie a.c., în cadrul întâlnirii din Aula “Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu. Au participat P. S. Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial, Mons. Mihai Todea, Vicar General, membrii Consiliului Pastoral, preoţi şi credincioşi ai Eparhiei.

în prima parte a întâlnirii, Vicarul General a prezentat activităţile pastorale, programele social-caritative, cultural-recreative, precum şi câteva aspecte economice-administrative, iar în final a subliniat câteva evenimente semnificative organizate în cadrul Eparhiei.

 

“în primul rând, cu ocazia Anului Paulin (încheiat în luna iunie) au fost vizitate toate parohiile Eparhiei cu hramul “Petru şi Pavel”, fiind acordate indulgenţe. De asemenea, în cadrul Anului Sfintei Preoţii (început la 19 iunie), preoţii au participat la exerciţii spirituale naţionale. Totodată, au fost consolidate activităţile pastorale începute în spitalele din Cluj-Napoca, Dej şi Bistriţa. în cadrul Departamentului pentru Tineret, în anul 2009 au avut loc mai multe activităţi, între care întâlnirea copiilor la Sângeorz-Băi şi întâlnirea tinerilor la Ileanda.

 

în anul 2009, după o renovare generală, a fost binecuvântată biserica din Cojocna, a avut loc sfinţirea bisericii, după renovare, în Chinteni, sfinţirea altarului şi iconostasului în parohia Valea Secerului, sfinţirea pietrei de temelie a viitoarei biserici din cartierul Someşeni, sfinţirea iconostasului (identic cu iconostasul bisericii Mănăstirii din Nicula) la biserica parohiei Floreşti şi binecuvântarea bisericii din Bistriţa. O activitate foarte importantă a constat în vizitarea fiecărei parohii pentru a cunoaşte realitatea existentă şi, cu această ocazie, a fost alcătuită o bază de date pentru un nou ªematism al Eparhiei.

 

în sectorul social-caritativ s-a amintit deschiderea Centrului caritativ-educativ “Iubire şi Adevăr” în cadrul Policlinicii fără plată “Sfânta Familie”. De asemenea, au fost înfiinţate filiale noi ale Asociaţiei Caritas Eparhial - Cluj în localităţile Dej, Borşa şi Gherla.

 

S-a subliniat continuarea lucrărilor de construcţie şi amenajare ale diferitelor clădiri ale Caritasului Eparhial: casele sociale din Chinteni, Poliambulatorul din cartierul Andrei Mureşanu şi Centrul Social de pe str. Moţilor nr. 32.

 

între activităţile cultural-caritative a fost amintit Simpozionul despre viaţa şi activitatea Sfântului “Vasile cel Mare” şi Simpozionul “Biserică, Familie, Viaţă”, acţiuni cu o participare internaţională. S-a amintit şi lansarea cărţii “Trecând pragul tăcerii”, semnată de Mons. Tertulian Langa.

 

Ca activităţi formative, s-a organizat şi un curs de formare a logodnicilor în vederea celebrării sacramentului căsătoriei şi un program de cateheză pentru adulţi. între aspectele economice s-a amintit preocuparea pentru obţinerea de fonduri pentru salarizarea preoţilor. De asemenea, continuarea lucrărilor de renovare la Catedrala “Schimbarea la Faţă” şi renovarea faţadei şi a acoperişului la clădirile Episcopiei de pe str. Moţilor nr. 24 şi 26. Tot în anul 2009 s-a demarat proiectul Catedralei din Piaţa Cipariu şi s-a obţinut autorizaţia de construcţie pentru noua soluţie arhitecturală.

 

S-a subliniat încheierea procesului de canonizare şi beatificare a Episcopilor mărturisitori din perioada persecuţiei comuniste şi trimiterea documentelor la Roma. A fost evocat, ca realizare importantă, momentul sfinţirii şi inaugurării Aulei de conferinţe “Cardinal Iuliu Hossu”.

 

După o prezentare în imagini urmată de discuţii, a luat cuvântul P. S. Florentin, care a subliniat câteva probleme datorate efectelor crizei economice care se resimt şi în viaţa Bisericii, iar între aspectele pozitive au fost amintite activităţi pastorale mai importante, buna funcţionare a Departamentului de Tineret, a Casei de Editură “Viaţa Creştină” şi a Librăriei din Piaţa Cipariu, precum şi finalizarea unor renovări de edificii. Preasfinţia Sa a vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei şcoli primare confesionale.

 

în încheiere, P. S. Florentin a mulţumit credincioşilor, comunităţilor de viaţă consacrată, în primul rând pentru rugăciune, pentru că “împreună formăm o singură familie şi lucrăm pentru mântuirea sufletelor noastre”. A mulţumit, de asemenea, pentru donaţiile generoase făcute din partea credincioşilor, cu atât mai mult cu cât traversăm un timp de criză economică.

 

în încheiere, Episcopul de Cluj-Gherla a spus: “Aş dori ca împreună să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile acordate Bisericii noastre în anul 2009 şi să adresez invitaţia la optimism, bine-ştiind că Biserica, deşi funcţionează în această lume, trebuie să aibă şi o componentă spirituală desprinsă de lume şi să fie mereu cu încredere şi perseverenţă în realizarea planului divin”.

 

(Biroul de Presă)

Comenteaza