Boc cere mai mulţi bani de la Bruxelles pentru studenţii Erasmus şi artişti

Boc cere mai mulţi bani de la Bruxelles pentru studenţii Erasmus şi artişti

Primarul Clujului se află la Bruxelles, unde participă la dezbaterea Comitetului European al Regiunilor pe teme de cultură, tineret şi educaţie. Emil Boc propune mai mulţi bani pentru studenţi şi tineri prin Programele Erasmus şi Creative Europe.

Programul Erasmus este unul de succes al Uniunii Europene

Lansat în urmă cu 30 de ani, programul a ajutat peste 9 milioane de tineri să studieze sau să muncească în Uniunea Europeană. Pentru perioada 2021 - 2027 se propune dublarea bugetului pentru Programul Erasmus, la 30 miliarde euro, cu scopul de a tripla numărul participanţilor în program.  De asemenea, Programul “Creative Europe” are prevăzută o alocare financiară de 1.85 miliarde euro, reprezentând o creştere cu 34% faţă de exerciţiul bugetar anterior.

“Dacă aş începe din nou, aş începe cu dimensiunea clulturală” (Jean Monnet). Prin această citare a unuia dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene am subliniat importanţa actuală a culturii în procesul de consolidare a identităţii europene şi de diminuare a extremismului şi populismului. De asemenea, cultura reprezintă un factor cheie în procesul de consolidare şi integrare europeană <> după decenii de construcţie europeană <>", a declarat Boc. 

În acest context, primarul Clujului a înaintat şi câteva propuneri concrete:

  •  Susţinerea financiară a unei reţele a fostelor oraşe care au deţinut titlul de Capitală Europeană a Tineretului şi, de asemenea, susţinerea financiară a oraşelor care au ajuns în finala pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, cu condiţia să implementeze în continuare proiectul cultural asumat;
  •  Creşterea procentului de cofinanţare europeană în cadrul proiectelor Creatuve Europe de la 50/60% cât este acum, la 80/100% cât este în alte programe europene;
  • Crearea unui fond european de mobilitate pentru artişti de toate vârstele, proiect similar cu Programul Erasmus pentru studenţi şi tineri
  • Integrarea eficientă a Programelor Urbact, Erasmus+ şi Creative Europe în vederea finanţării corespunzatoare a sectorului cultural şi a politicilor pentru tineri.
  •  Începerea discuţiilor despre un posibil statut al artiştilor şi al activiştilor culturali (cultural workers) la nivel european, nu doar la nivel naţional. 

Amintim că, oraşul Cluj-Napoca a deţinut titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi s-a numărat pe lista scurtă a candidaţilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, însă a pierdut în faţa Timişoarei. Autorităţile locale, împreună cu asociaţia care a pregătit dosarul de candidatură a Clujului şi-au asumat să continue programul propus. Proiectele sunt derulate în prezent sub umbrela Centrului Cultural Clujean. 

Comenteaza