Bustul maestrului Dumitru Fărcaș va fi amplasat în Parcul Central

Bustul maestrului Dumitru Fărcaș va fi amplasat în Parcul Central

Primăria Cluj-Napoca va amplasa un bust de bronz al regretatului maestru Dumitru Fărcaș pe spațiul verde situat în partea sudica a Parcului Central, în apropiere de casa în care a locuit marele taragotist. 

Bustul va fi amplasat pe spațiul verde situat lângă strada Cișmigiu, la intersecția cu str. Cardinal Iuliu Hossu din municipiul Cluj-Napoca.

Dimensiunile lucrării (talpa+soclu+bust) vor fi de cca 2.60 m înălțime, din care bustul va avea dimensiunile de cca 70 cm, soclul si talpa de 1,90 m. Dimensiunile sunt orientative și pot suferi modificări în funcție de propunerea artistului. Soclul se va realiza din piatră masivă, iar talpa se va realiza dintr-un strat de piatră brută. Pe soclu se va amplasa si inscripționarea care va fi tot din bronz si pe care se va amplasa un text cu numele artistului și anii de viață (Dumitru Fărcaș 1938-2018). Bustul va fi realizat din bronz și reprezintă artistul ținând în mână un taragot.

De anul trecut, strada Cișmigiu poartă numele maestrului Dumitru Fărcaș. De asemenea, din noiembrie 2019, Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă numele marelui taragotist Dumitru Fărcaș (12 mai 1938, Groși, Maramureș –  7 august 2018, Cluj-Napoca). 

Din 2013, municipiul Cluj-Napoca găzduiește Festivalul-concurs „Taragotul de Aur”, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților, eveniment ce reprezintă un omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional românesc.

Comenteaza