Cântece de dragoste din folclorul românesc, la Casa de Cultură a Studenţilor

Cântece de dragoste din folclorul românesc, la Casa de Cultură a Studenţilor
Un spectacol folcloric cu cele mai frumoase cântece de dragoste ale folclorului românesc, eveniment dedicat sărbătorii de "Dragobete", va avea loc vineri, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților.

La spectacolul de vineri vor participa, alături de Orchestra Profesionistă "Cununa Transilvană", artiști de renume precum Dumitru Fărcaș, Dorel Vișan, Mariana Morcan și Florin Roșan, cât şi tinere talente. De asemenea, la manifestare va participa și Ansamblul Folcloric „Transilvania", împreună cu Orchestra Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca. Intrarea la spectacol este liberă.

Sărbătoarea de "Dragobete" este o manifestare arhaică românească iar personajul principal, Dragobetele, un bărbat chipeș și iubăreț, este o divinitate asemănătoare lui Eros sau Cupidon. Fiind considerat fiul Dochiei, Dragobetele este un zeu năvalnic, nașul cosmic al dacilor. La începutul primăverii acesta oficia întotdeauna, din cer, nunta tuturor viețuitoarelor. În decursul anilor, tradiția s-a extins și la oameni, astfel încât de „Dragobete" fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor („mesagerii cerului") ce se logodesc în acea zi. Iar pentru că Dragobetele este un zeu al bunei dispoziții - de ziua lui având loc petreceri - de multe ori, din această zi debutează și viitoarele căsnicii.

 

Etichete
Comenteaza