Video Care sunt regulile pentru a urca în TURNUL bisericii Sf. Mihail / Programul de luni, 15 august 2022, la Zilele Maghiare

Care sunt regulile pentru a urca în TURNUL bisericii Sf. Mihail / Programul de luni, 15 august 2022, la Zilele Maghiare
| Foto: Sergiu Razvan

 În perioada 13- 23 august 2022, la Cluj-Napoca au loc Zilele Culturale Maghiare. Cu această ocazie a fost redeschis, spre vizitare, turnul bisericii Sf. Mihail, din Piața Unirii, clădire ce în ultimii 3 ani s-a aflat în renovare. 

Pentru desfășurarea în bune condiții a vizitei în turn, clujenii sunt rugați să ajungă cu 10 minute înainte de ora de urcare și să țină cont de următoarele reguli:

    •  pot urca în turn doar persoanele înregistrare în prealabil
       
    • se va urca în grupuri de 20 de persoane, din jumătate în jumătate de oră
    •  este interzis fumatul și folosirea focului
    •  este interzisă introducerea băuturilor alcoolice și urcarea în turn sub influența băuturilor alcoolice
       
    • copiii sub 14 ani nu pot urca în turn neînsoțiți

De asemenea, sunt rugați să listeze și să completeze documentul de aici: https://zilelemaghiare.ro/.../08/formular-vizita-turn.pdf

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca a instalat un sistem de iluminat arhitectural la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Piața Unirii. S-au montat pe sol și pe stâlpi un număr de 105 proiectoare LED cu temperatura de culoare alb neutru. Valoarea lucrărilor este de 454.687 lei plus TVA. (Executant: SC Termoficare Napoca SA. Furnizor aparate: Schreder România prin Elbi Energy Products. 

Renvarea bisericii Sf. Mihail

Universitatea Tehnică din Budapesta a estimat costul renovării bisericii la 14 milioane de euro în 2014. Ulterior a fost câştigată o finanţare de aproape 4 milioane de euro la un concurs de proiecte pentru turism din resursele Uniunii Europene. Suma finală a renovării se apropie de 7 milioane de euro, sprijinul UE şi al guvernului ungar fiind completat din contribuţia proprie a parohiei, sprijinul guvernului român şi al municipiului Cluj-Napoca, precum şi din donaţii, totuşi, o mică parte din suma totală lipseşte încă.

Biserica parohială Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost închisă pentru renovare în martie 2018 şi redeschisă pentru liturghii de Crăciunul anului 2021.

Construcţia bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al 14-lea şi s-a terminat în prima jumătate a secolului al 15-lea. Actualul turn neogotic al bisericii a fost ridicat între 1837 şi 1859. Biserica Sfântul Mihail a fost scena multor evenimente istorice. Aici au avut loc aproape cincizeci de diete ale Transilvaniei şi au fost învestiţi principii transilvăneni Báthory Zsigmond, Rákóczi Zsigmond, Báthory Gábor şi Bethlen Gábor. Tot aici, în mai 1944, episcopul catolic al Ardealului, Áron Márton a rostit celebrul său discurs în care a condamnat persecuţia evreilor.

VEZI AICI PROGRAMUL pentru Zilele Culturale Maghiare de luni, 15 august 2022!

 

Comenteaza