Ce aduce Clujului festivalul Electric Castle

Ce aduce Clujului festivalul Electric Castle
Castelul din Bonţida va fi gazda festivalului Electric Castle, în 21-23 iunie. Liderii Consiliului Judeţean au semnat un protocol de colaborare cu organizatorii, apreciind că acest eveniment va avea o contribuţie majoră în dezvoltarea întregii zone.

Organizatorii festivalului Electric Castle au precizat că plănuiesc să crească acest eveniment, de la an la an, astfel încât, în scurt timp, să devină cunoscut şi pe plan european, având în vedere că muzica electronică şi-a câştigat foarte mulţi fani, în utlimii ani, în special în rândul tinerilor. Castelul din Bonţida va contribui decisiv la tematica festivalului, astfel că organizatorii aşteaptă încă de la această primă ediţie, 25.000 de vizitatori. Consiliul Judeţean a semnat un protocol de colaborare cu organizatorii, în speranţa că evenimentul va reuşi nu doar să pună în valoare castelul, ci şi să contribuie la dezvoltarea zonei.

Printre artiştii care vor concerta la Electric Castle sunt Morcheeba, Pendulum DJ Set Feat. MC Verse, James Zabiela, Télépopmusik (Live) şi Dub Pistols (Live). Printre numele noi anunţate de organizatori se numără şi Fritz Kalkbrenner. Artistul german şi-a început cariera la sfârşitul anilor '90 şi, după o perioadă în care a lucrat împreună cu fratele său Paul, s-a impus ca interpret solo prin albumul "Today Here Gone Tomorrow" (2010), care a ajuns să figureze în topul celor mai bune 10 albume ale anului şi în top 5 al celor mai bune albume din iTunes. Programul festivalului va include şi evenimente complementare precum proiecţii de scurtmetraje, expoziţii de pictură, fotografie şi sculptură, prezentări de modă, târg de carte, acţiuni neconvenţionale de teatru şi dans, concursuri sportive şi jocuri distractive. În curtea castelului va fi amenajată şi o zonă de campare pentru corturi, dotată cu toate utilităţile necesare.

Fundaţia Transilvania Trust a reuşit să restaureze un procent de 30% din Castelul Bonţida. "Mai avem de lucru foarte mult la acest obiectiv de patrimoniu. Pentru cât ne-a mai rămas de făcut, am mai avea nevoie de cinci milioane de euro. Sunt bani pe care îi obţinem din fonduri europene, de la o serie de ONG-uri, dar şi din alte surse", a subliniat reprezentanta Fundaţiei, Csilla Hegedus. Aceasta a mai adăugat că festivalul nu va crea nici un prejudiciu castelului. "Trebuie spus că noi ne consultăm în permanenţă cu firma Boiler Events, care organizează evenimentul. Le spunem ce au voie şi ce nu au voie să facă. Peste tot în Europa, astfel de clădiri istorice, chiar şi cele din Patrimoniul UNESCO, sunt utilizate pentru organizarea unor astfel de festivaluri. Numai aşa vom putea repune pe hartă acest catsel de o importanţă culturală deosebită. Tinerii vor fi cei care vor reda utlitate castelului, în cadrul acestui festival", a subliniat Hegedus Csilla.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a apreciat că evenimentul va aduce beneficii multiple, atât comunităţii Bonţida, cât şi judeţului Cluj. „Tocmai din acest motiv am decis să semnăm un protocol e colaborare, pentru a-i asigura pe organizatori de tot spijinul nostru", a spus Uioreanu. Acesta a apreciat că administraţia judeţeană va contribui şi cu o finanţare dar în primul rând cu suport logistic, astfel încât evenimentul să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii. Vicepreşedintele Vakar Istvan a subliniat că evenimentul va conduce la creşterea calităţii serviciilor, dar şi la o dezvoltare a turismului în zonă. „În fiecare an numărul de vizitatori va creşte, astfel că vom avea cu toţii de câştigat de pe urma acestui eveniment. În primul rând reuşit să punem în valoare castelul, iar în al doilea rând va creşte nivelul în sectorul de servicii şi totodată mă aştept să crească şi numărul de cereri pentru cazare", a comentat Vakar. Organizatorii au apreciat că fără sprijinul organizatorilor nu ar fi putut miza pe dezvoltarea festivalului.

„Ne dorim să creştem frumos de la un an la altul şi în scurt timp Festivalul Electric Castle să ajungă un eveniment marcat din timp în calendarul tuturor iubitorilor muzicii electronice din această zonă a Europei", a transmis Teodor Negrea, unul dintre organizatorii festivalului. "Vom organiza un festival inovator, care va pune în valoare Castelul de la Bonţida. Vorbim despre o clădire cu o încărăctură istorică extrem de valoroasă pe care trebuie să o valorificăm. Festivalul de muzică electronică este un context potrivit în acest sens şi sunt convins că bom reuşi să atragem un public numeros", a spus un alt membru din echipa Electric Castle, Mihai Păun.

 

Etichete
Comenteaza