Ce filme să nu ratezi la Comedy Cluj

Ce filme să nu ratezi la Comedy Cluj
Comedii animate, pelicule din anii ’20 ai secolului trecut şi filme româneşti în premieră figurează în programul festivalului care va avea loc între 8 şi 17 octombrie.
Premiere naţionale ca “Nuntă în Basarabia”, animaţia de succes internaţional “Agricultura la raport” sau “Generalul”, un film din 1926 cu Buster Keaton, sunt doar câteva dintre filmele care vor putea fi văzute la festivalul Comedy Cluj. În acest an, evenimentul aflat la a doua ediţie are patru secţiuni “Focus”, cu pelicule din Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Turcia, un Medalion Geo Saizescu, scurtmetraje şi filme mute.

Din cele 100 de filme vor fi selectate şi cele din competiţie, care vor fi premiate la finalul evenimentului. În programul festivalului există câteva filme de mare succes internaţional. “Misiune: Londra” e o peliculă bulgărească dezlănţuită, care redă haosul creat la Ambasada Bulgariei din Londra cu ocazia unui concert organizat în preajma aderării ţării la Uniunea Europeană. O altă producţie de top este “Piraţii radioului”, în care un grup de amatori de muzică bună decid să mute staţia pe o navă din Marea Nordului, pentru a scăpa de constrângerile legale. Multipremiată în întreaga lume este şi animaţia irlandeză “Agricultura la raport”, din 2004, povestea vieţii unei vaci afectate de un radio-program de ştiri.

Printre producţiile “pitoreşti” se află “Femei cu iniţiativă”, un film japonez din 2006, în care un grup de doamne dintr-un orăşel vor să revitalizeze economia distrusă a aşezării construind un... sat hawaian, prin care să atragă turiştii. Un subiect mai aparte are şi “Noroc chior” din Ungaria, avându-l ca erou pe un bătrân dintr-un sat sărac de la graniţa Imperiului Austro-Ungar. Dezamăgit de viaţă, moşul vrea să-şi pună ştreangul de gât, dar decizia sa va duce satul în pragul nebuniei.

Cea mai “exotică” producţie este “Cupa”, din Bhutan, o mică ţară asiatică, în care călugării unei mănăstiri budiste urmăresc cu pasiune meciurile de fotbal ale campionatului mondial. Alături de “Nuntă în Basarabia”, film românesc recent lansat în ţară, la Comedy Cluj va rula o altă peliculă autohtonă, foarte puţin promovată deocamdată, “La bani, la cap, la oase”, în regia lui Cristian Comeagă, ai cărei protagonişti sunt doi recuperatori, un român şi un basarabean.

Dintre filmele lui Geo Saizescu, la Comedy Cluj vor fi prezentate “Doi vecini”, în care joacă şi celebrul Birlic, renumita comedie “Secretul lui Nemesis” sau “Păcală”. În secţiunea Scurtmetraje au fost selectate 18 filme cu durată cuprinsă între trei şi 35 de minute, având subiecte din cele mai diverse. Printre ele se află “Mama fumează iarbă”, cu o mamă şi fiul ei care caută nişte furnizori de droguri pentru o marfă specială, “Graşi fericiţi”, în care grăsanul Esa e salvat de idolul său, Elvis, sau “Domnul Foley”, unde eroul îşi dă seama că viaţa sa e înregistrată.

Cât costă biletele

Ediţia 2010 a festivalului de film se va desfăşura în trei cinematografe clujene, Republica, Victoria şi Arta, la Casa Tranzit şi în parcarea Polus Center, unde vor avea loc proiecţiile “drive in”. Programul detaliat va fi afişat pe site-ul www.comedycluj.ro la sfârşitul acestei săptămâni. Biletele pot fi cumpărate în ziua proiecţiei direct de la cinematograf sau în avans de la Info Point-urile Comedy de la librăria Diverta-Universităţii şi din holul multiplexului Odeon. Preţul unui bilet întreg este de 10 lei. Costul unui bilet redus (pentru elevi, studenţi, pensionari) este de 8 lei. Comedy Cluj pune în vânzare şi 300 de abonamente pentru 10 sau cinci filme. Preţul lor este de 80, respectiv 40 de lei.


Comenteaza