Ce impresie a lăsat noul Papă la Cluj VIDEO

Ce impresie a lăsat noul Papă la Cluj VIDEO
Desemnarea cardinalului Jorge Bergoglio drept urmaş al Papei Benedict al 16-lea este privită cu bucurie de reprezentanţii bisericilor catolice din Cluj. Aceştia văd în noul suveran pontif un om simplu, apropiat de popor, dar capabil să facă faţă provocărilor şi să conducă biserica pe drumul viitorului.

Pentru reprezentanţii Bisericii Romano-catolice, alegerea cardinalului Jorge Mario Bergoglio în fruntea bisericii catolice reprezintă un semn divin. Mai ales că noul papă nu se număra printre numele vehiculate pentru această funcţie.

"Eu cred că prin asta se reflectă într-adevăr foarte, foarte clar lucrarea Duhului Sfânt în Biserică", spune prodecanul Facultăţii de Teologie de la UBB Cluj, Liviu Jitianu. "Pentru că noi nu optăm pentru anumite programe politice sau programe ecleziale, ci mai degrabă prin conducerea Duhului Sfânt. Eu am convigerea că de fiecare dată avem un papă care are siguranţa dumnezeiască de a conduce Biserica pe drumul viitorului".

Primul discurs al noului papă i-a impresionat pe credincioşii romano-catolici. "O persoană care este foarte liberă în modul de a exprima, o persoană care alege modul de a lua contacte foarte, foarte direct. Pentru că aşa vorbea el - fraţi şi surori rugaţi-vă pentru mine, o seară bună, o seară frumoasă vă doresc. A fost o experienţă foarte, foarte plăcută din partea mea", mai spune Jitianu.

Pentru reprezentanţii Bisericii Greco-catolice, simplitatea va fi amprenta pe care Papa Francisc o va lăsa în biserică şi în societate.

"Ceea ce cred că aduce papa Francisc în biserică, şi nu numai, în societate, este această simplitate", explică purtătorul de cuvânt la Episcopiei greco-catolice din Cluj, Daniel Avram. "Am văzut un om simplu, un pontif roman care se comportă absolut cu o simplitate extraordinară şi această simplitate cred c este foarte necesară atât în Biserică şi mai ales în societate, unde oamenii sunt aplecaţi spre problemele pe care le au".

Ortodocşii din Cluj au urmărit şi ei cu interes evenimentele de la Vatican şi văd în noul suveran pontif o personalitate capabilă să întărească biserica.

"Făptura lui inspiră linişte, statornicie, inspiră spiritualitate şi duhovnicie", spune mitropolitul ortodox al Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ. "Şi atunci, după puţinele lucruri care le-am auzit despre el, avem nădejde ca pentru lumea creştină să fie un lider şi duhovnicesc şi am înţeles că este şi dotat din punct de vedere academic".

Francisc I este al 266-lea suveran pontif. El a fost ales aseară de conclavul cardinalilor, după ce Papa Benedict al 16-lea a renunţat la pontificat la sfârşitul lunii trecute.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

 

Comenteaza