Video Celebrul regizor Ingmar Bergman, aniversat cu expoziție multimedia la Cluj

Celebrul regizor Ingmar Bergman, aniversat cu expoziție multimedia la Cluj
Regizorul filmului "Fragii sălbatici" are o secțiune specială în cadrul TIFF | Foto: Cluj AM

La 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Ambasada Suediei la București organizează la Cluj-Napoca o amplă retrospectivă dedicată legendarului regizor și scenarist suedez.

O selecție de șapte filme din cariera sa, proaspăt restaurate digital, și o expoziție multimedia despre influența lui în modă și artă sunt prezentate pentru prima dată în România, în cadrul unei ample retrospective, intitulată “Close-up Ingmar Bergman”, la cea de-a 17-a ediție TIFF, între 25 mai și 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Surpriza retrospectivei o constituie proiecția “Bergman Island” (2004), documentar în trei părți regizat de Marie Nyreröd. Filmat aproape în întregime în casa cineastului de pe mica insulă Fårö (Marea Baltică), documentarul îl surprinde pe Bergman povestind despre copilăria sa și prezintă materiale din culisele unora dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Pe lângă aceste opt filme, publicul clujean va avea ocazia să descopere influența deosebită pe care cineastul suedez a avut-o asupra curentelor artistice din secolul XX. O colecție impresionantă de fotografii, articole, interviuri și imagini video va fi prezentată în cadrul expoziției multimedia “Ingmar Bergman și influența sa în artă și modă”, găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca și deschisă în fiecare zi, între orele 10:00 și 17:00.

În cadrul aceleași expoziții, TIFF Fashion in parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj realizează o instalație de modă cu produse vestimentare care trimit, într-un mod subtil, spre universul artistic construit de regizor. Coordonator TIFF Fashion este Silvia Aștilean, iar curator secțiune modă, Lucian Broscățean). Vernisajul acestei ample expoziții a avut loc sâmbătă.

Un expert global în ceea ce priveşte opera lui Ingmar Bergman și invitat special la TIFF, Jan Holmberg, autorul volumului „Ingmar Bergman, the Writer” (Stockholm: Norstedts, 2018) și președintele Fundației Ingmar Bergman încă din anul 2000, a prezentat mai multe dintre proiecţiile din secţiunea aniversară “Close-Up Ingmar Bergman”. Fundaţia este organizatorul “#Bergman100”, cel mai elaborat eveniment aniversar dedicat unui singur cineast, ce cuprinde conferinţe, proiecţii de film şi expoziţii în numeroase ţări de pe glob.

Personalitate marcantă a cinematografiei mondiale și unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, Bergman a realizat de-a lungul carierei în teatru și cinema 60 de filme. Trei au fost premiate cu Oscarul pentru cel mai bun film străin de către Academia Americană de Film, Bergman însuși fiind distins cu un Oscar omagial în 1971.

Programul filmelor Bergman la TIFF

  • Duminică, 27 MAI, 18:00 A ȘAPTEA PECETE, cinema Urania
  • Luni, 28 MAI , 13:30 FRAGII SĂLBATICI, cinema Florin Piersic
  • Marți, 29 MAI , 15:00 FANNY ȘI ALEXANDER, cinema Florin Piersic
  • Vineri, 1 IUNIE, 15:30 SONATA DE TOAMNĂ, cinema Florin Piersic, invitat special, Jan Holmberg, Suedia, 22:00 INSULA LUI BERGMAN, Institutul Francez
  • Sâmbătă, 2 IUNIE, 14:00 SARABANDA, cinema CCS, invitat, Jan Holmberg, 18:00 PERSONA, Cinema  F. Piersic, invitat special, Jan Holmberg, Suedia
  • Duminică, 3 IUNIE, 10:00 PERSONA, Cinema Victoria, invitat, Jan Holmberg, 17:30 O VARĂ CU MONIKA, Cinema F. Piersic, 18:30 FANNY ȘI ALEXANDER, Sapientia, 21:30 FRAGII SĂLBATICI, Urania
Comenteaza