Celebrul scriitor Pascal Bruckner revine la Cluj

Celebrul scriitor Pascal Bruckner revine la Cluj
Scriitorul și eseistul francez Pascal Bruckner revine la Cluj-Napoca şi va participa la conferinţa „Europa față în față cu islamul radical și cu imperiul rus”.

Dezbaterea va avea loc marți, 6 februarie, de la ora 18:00, la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, Sala Jean Monnet. Conferința se va desfășura în limba franceză și va fi moderată de Sergiu Mișcoiu și Xavier Leroux.

Născut la Paris în 1948, Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez. Profesor invitat al universităţilor americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferinţe în cadrul Institutului de Studii Politice din Paris şi a colaborat cu publicaţii precum Le Nouvel Observateur şi Le Monde.

Descris adesea drept "filozof al actualităţii", Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele: "Paria", "Luni de fiere" (care a fost adaptat pentru cinema de Roman Polanski), "Hoţii de frumuseţe" (Premiul Renaudot, 1997) şi "Copilul divin".

Bruckner este foarte cunoscut și pentru volumele sale de eseuri, în care critică societatea contemporană, explorând teme precum revoluția sexuală, individualismul, dragostea, fericirea, ecologia și vinovăția. În cea mai recentă carte a sa, "Un rasism imaginar", apărută anul trecut în Franța, el atacă conceptul de islamofobie. În paralel cu activitatea literară, Bruckner este editor la Grasset și colaborează cu publicațiile Nouvel Observateur și Le Monde. România a fost întotdeauna la marginea Occidentului sau pe margine. 

"România se situează la marginea orientală a Europei. Din punct de vedere cultural însă, ea aparține blocului latin și se bucură de mult timp de o proximitate culturală cu Franța. Aceasta este singularitatea sa: o țară slavă și latină în același timp și care, din punct de vedere geografic, e de asemenea orientată spre Orientul Mijlociu. Ea poate fi un pod între Europa și Rusia, între Europa și Turcia, fără îndoială.

Orice țară mediană are funcția de a asigura o tranziție între două blocuri culturale. Ea poartă amprenta universurilor care se întâlnesc în ea și se cunosc prea puțin. În conflictul care ne opune Moscovei și Islamului radical, Bucureștiul este o verigă esențială pentru a înfrâna expansionismul imperiului rus care încearcă să ronțăie noi teritorii, Transnistria în Moldova, Donbass și Crimeea în Ucraina, Abhazia în Georgia, căci obiectivul declarat al lui Putin este de a distruge Europa, pe care o consideră vinovată de accelerarea căderii URSS.

Pentru a-l înfrâna de asemenea pe noul sultan Erdogan, preocupat să restaureze Imperiul Otoman, capabil de a se asocia cu cele mai rele grupări teroriste, Statul Islamic și Al Quaeda în Siria și în Irak; simpatizant declarat al Frăției Musulmane și care și-ar dori islamizarea întregii Europe. Trebuie, cu curtoazie însă cu fermitate, să ne opunem despotului din Istanbul. Într-un cuvânt, România este esențială pentru supraviețuirea Europei ca civilizație", spune Bruckner.

VEZI INTERVIUL INTEGRAL AICI!

Pascal Bruckner a vizitat România şi în anul 2012, Târgul de carte Gaudeamus, şi 2011, când a relansat la Bucureşti volumul "Luni de fiere", inaugurând atunci o nouă serie de cărţi la editura Trei.

Comenteaza