Centrul Cultural Clujean oferă 15 rezidențe de creație artiștilor din Cluj-Napoca

Centrul Cultural Clujean oferă 15 rezidențe de creație artiștilor din Cluj-Napoca

Cluj în Rezidență este un program de rezidențe artistice care își propune să stimuleze creația locală prin susținerea directă a artiștilor. Programul este realizat de către Centrul Cultural Clujean cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Înscrierile sunt deschise până la 31 iulie 2024, ora 23:59.

Scopul programului Cluj în Rezidență este de a deveni o platformă de susținere a creației artistice clujene prin oferirea de rezidențe de creație în mod direct artiștilor printr-un sistem ușor de accesat și navigat. Programul își propune să stimuleze creația și producția artistică, să încurajeze mediul artistic local să colaboreze, să se facă cunoscut comunității clujene și să experimenteze noi forme de exprimare artistică.

Focusul în aceste rezidențe nu este pe relocarea artiștilor, ci pe susținerea artiștilor deja activi în spațiul clujean care vor să se concentreze pentru o perioadă mai lungă de timp asupra unor teme care le sunt deja de interes și parte din practica artistică. Este esențial pentru programul de rezidențe să ofere libertatea artiștilor în alegerea subiectelor și a modului în care doresc să le abordeze, focusul fiind pe procesul de creație.

''Ediția de anul trecut ne-a arătat câtă nevoie este de rezidențe deschise în care artiștii să poată lucra liber, fără presiunea unor raportări stufoase și fără teme alese de finanțator. Realizarea de legături organice între artiști și creșterea unei comunități care să împărtășească practici și interese a reieșit din discuțiile cu artiștii rezidenți anul trecut'', a declarat  Irina Bălan, coordonatoarea Cluj în Rezidență


Cluj în Rezidență oferă 15 rezidențe în valoare de maxim 10.000 lei brut/ proiect pentru artiști activi în mediile arte vizuale, arte digitale și new media, muzică și arte sonore, dans și performance, literatură și teatru.

Se pot înscrie artiștii care: 

– activează în domeniile arte vizuale, arte digitale și new media, muzică și arte sonore, dans și performance, literatură și teatru;
– au absolvit o formă de învățământ superior cu profil artistic sau fac dovada activității artistice de cel puțin 10 ani;
– dovedesc reședința sau practica artistică localizată în Cluj Napoca;
– pot participa la două întâlniri de grup și la o întâlnire publică de final a programului în care să prezinte proiectul artistic sau lucrarea la care au lucrat în perioada inclusă în rezidență.

Formularul de înscriere este disponibil aici. Toate informațiile legate de programul de rezidență se pot găsi pe site-ul Academia Schimbării.
 

Comenteaza