Cinci expoziţii noi, vernisate simultan duminică la Muzeul de Artă
- Scris de Mihai Prodan
- 11 Aug 2011, 13:13
- Cultură
- Ascultă știrea
">
Vernisajele au loc simultan, duminică la ora 16, la sediul muzeului, din piaţa Unirii 30.
Clujenii pot admira, de duminică, cele 30 de desene realizate de Simona Tănăsescu, din care unele au fost incluse ca ilustraţii ale volumului „Erotica grădinii" de Markó Bela. Simona Tănăsescu a absolvit în anul 1983 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti în specialitatea ceramica-sticlă-metal, şi a urmat, începând cu anul 2000, o serie de specializări în domeniul managementului public şi cultural.
O a doua expoziţie care va fi vernisată duminică este „Materie şi destin. Lucrări de Nagy István, cu un comentariu de Lucian Blaga". Nagy Istvan (1873-1937) şi-a făcut studiile de artă la Cluj, Budapesta, München şi Paris. Într-un articol publicat în anul 1926 Lucian Blaga situa artistul între „pictorii mari care au îndrăgit prăpăstiile lăuntrice ale vieţii" remarcând că acesta „iubeşte mai presus de orice sorţile omeneşti". O altă observaţie privea expresivitatea substanţei picturale, a intensităţii gestului artistic, sentimentul suprinderii efectului destinului: „cei mai mulţi oameni prinşi în cărbune şi pastel de Nagy István sunt în acelaşi sens: materie descompusă de o fatalitate".
„Întâlnirea cu o parte din opera acestui artist de excepţie şi descoperirea felului în care intervenţiei „destinului" se reflectă în operele expuse este şi sensul expoziţiei noastre care capătă o claritate în plus prin alăturarea textului complet despre Nagy István al lui Lucian Blaga. Dincolo de intuirea şi dezvăluirea filonului artistic propriu pictorului, textul filosofului şi poetului Lucian Blaga exprimă printre rânduri emoţionanta admiraţie pe care acesta a nutrit-o pentru omul-artist Nagy István", explică reprezentanţii muzeului. Alte trei expoziţii care vor fi vernisate luni sunt expoziţia de fotografie a lui Sütő Zsolt „Hyperion - Călătorii, revelaţii, întâlniri", expoziția „Clujul comoară" a elevilor Liceului Teoretic „Apáczai Csere János" şi o expoziţei a Casei Rustice din Ilieni, „Tradiţie în modă".