Cine-concert Nosferatu la Toamna Muzicală Clujeană

Cine-concert Nosferatu la Toamna Muzicală Clujeană
La Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” va avea loc un cine-concert care face parte din programul festivalului internațional „Toamna Muzicală Clujeană”. Sâmbătă, 14 octombrie 2017, începând cu ora 19.00.

Astfel, Trio Contraste, format din Ion-Bogdan Ştefănescu - flaut, Doru Roman - percuţie şi Sorin Petrescu - pian, va interpreta coloana sonoră a filmului Nosferatu, compusă de Violeta Dinescu.

Violeta Dinescu a scris pentru filmul mut Nosferatu o nouă coloană sonoră, pentru instrumente de suflat, percuţie şi pian. În plus, se deschide şi calea către muzica electronică, asociată cu momentul în care protagonista feminină a filmului, Ellen Hutter, este chinuită de viziuni onirice. Această femeie se sacrifică pentru ca Nosferatu să uite de răsăritul soarelui şi, astfel, să pună capăt apariţiilor stafiilor. Din punct de vedere muzical, ea este antagonistă vampirului: sub ţipătul ascuţit al unui fluier, acesta se sfărâmă în lumina soarelui.

Fondat în 1983, Trio Contraste susţine peste patruzeci de concerte în fiecare an în România şi în străinătate - Germania, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Franţa, Danemarca, Austria, China, Suedia și Polonia.

Ţelul ansamblului este promovarea creaţiei contemporane româneşti, cea mai mare parte a repertoriului fiind alcătuit din lucrări dedicate lor de compozitori ca Anatol Vieru, Aurel Stroe, Myriam Marbé, Ştefan Niculescu, Nicolae Brânduş, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Eugen Wendel, Lucian Meţianu, Doina Rotaru, Violeta Dinescu, Maia Ciobanu, Sorin Lerescu, Dan Dediu, George Balint, Petru Stoianov, Irinel Anghel și Diana Rotaru.

Trioul participă la fiecare ediţie a „Săptămânii Muzicii Noi" de la Bucureşti şi a fost invitat la festivaluri ca „East-West" Amsterdam, Festivalul de Muzică Contemporană de la Huddersfield, „Nueva Musica" din Bogotá, „Musicarama" din Hong Kong, „Piano Plus" din Bamberg, „Zeit für Neue Musik" din Bayreuth, Festivalul Internaţional „George Enescu", Festivalul de Muzică Nouă din Stockholm și Festivalul de Muzică Nouă de la Cracovia.

În 1986 ansamblului i-a fost decernat Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în 1990 cei trei membri au primit o bursă de studiu la Darmstadt. În anul 2007 Trio Contraste a devenit Solo Trio în cadrul Filarmonicii „Banatul" din Timişoara, iar în 2009 a primit, din partea Uniunii Compozitorilor, Premiul pentru promovarea muzicii contemporane româneşti. Ansamblul a înregistrat pentru Societatea Română de Radiodifuziune, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayerische Rundfunk, Swiss 2 și Deutschlandfunk WDR Köln.

Preţurile biletelor la Toamna Muzicală Clujeană

Recitaluri camerale - 30 lei - 15 lei cu reducere
Concert deschidere - cat. I - 40 lei, cat. II - 30 lei, cat. III - 20 lei
Concert simfonic - 20 octombrie - cat. I - 40 lei, cat. II - 30 lei, cat. III - 20 lei
Concert pentru copii - 13 lei preţ unic
Repetiţie general cu public - Aurul Rinului - cat. I - 70 lei, cat. II - 40 lei, cat. III -25 lei
Concert de închidere - Aurul Rinului - cat. I - 100 lei, cat. II - 70 lei, cat. III - 40 lei

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor - Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3. Programul agenţiei de bilete este: Luni - Joi - 10.00-16.00, Vineri - 10.00 -14.00. În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14.00, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.

Comenteaza