Cine jurizează filmele din competiția TIFF 2023

Cine jurizează filmele din competiția TIFF 2023

Juriul Competiției Oficiale va acorda Trofeul Transilvania unui regizor aflat la primul sau la al doilea lungmetraj. În cursă intră 12 filme.

Astfel, din juriul TIFF.22 fac parte regizorul mexican Michel Franco, premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017), și actorul sârb Darko Perić, cunoscut la nivel internațional pentru rolul lui Helsinki din serialul fenomen La Casa del Papel.

Celor doi li se alătură actrița și dansatoarea Judith State, care s-a aflat în distribuția unora dintre cele mai proeminente producții românești ale ultimului deceniu și a primit Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea ei din filmul Monștri (r. Marius Olteanu).

Din juriu mai fac parte regizorul britanic Harry MacQueen, al cărui film Supernova (2020), cu Colin Firth și Stanley Tucci, a fost votat de către critici drept unul dintre „Cele mai bune filme britanice ale secolului XXI", și Nicoletta Romeo, directoarea artistică a Festivalului de Film de la Trieste, producător și programator de film.

Documentarele secțiunii What’s Up, Doc? urmează să fie jurizate în 2023 de către trei experți din lumea cinematografiei: Christian Popp, care a produs peste 40 de documentare, unele dintre ele proiectate la Festivalul de la Cannes, IDFA, Sundance, sau Berlinale; regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, membră a Academiei Americane de Film și a Academiei Europene de Film; și Martichka Bozhilova, director al Balkan Documentary Center și al Festivalului de Film DocuMental de la Sofia.

Membrii juriului Zilelor Filmului Românesc sunt personalități influente din cinematografia mondială. Charles Tesson a fost directorul artistic al Săptămânii Criticii de la Cannes, critic de film și redactor-șef al revistei Cahiers du cinéma și în prezent este vicepreședintele Uniunii Criticilor de Film din Franța. Alături de el, se vor afla în juriul ZFR Pedro Andrade, coordonator D'A Film Lab Barcelona pentru D'A - Barcelona Film Festival, și Katarina Tomkova, tutore de lungmetraj pentru Institutul MIDPOINT.

Scurtmetrajele din cadrul aceleiași secțiuni vor fi analizate de  Nicholas Pinnock, actor de teatru, film și televiziune de peste 30 de ani, Rina Mikkonen, director executiv și programator la Festivalul de Film de la Tampere, Finlanda, și de Ryszard Mietkiewicz, programator la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. 

Juriul FIPRESCI, însăricinat cu acordarea premiului omonim oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film, este alcătuit din israelianul Ariel Schweitzer, critic și membru al redacției revistei Cahiers du cinéma, scriitorul polonez Bartosz Żurawiecki, co-fondator al Campaign Against Homophobia și colaborator al revistei lunare „Kino" și al revistei bilunare LGBTQ „Replika" și criticul de film și eseistul video armenian Alexander Melyan, co-fondator al platformei multimedia Cine[scope].

În procesul de jurizare pentru Competiția Locală vor fi implicați Irina Malcea – fondatoarea companiei de producție Luna Film din București, regizorul Mihai Mincan – al cărui debut în ficțiune a avut premiera la Festivalul de la Veneția, și Istvan Teglas – câștigător al Premiului Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar.

Etichete
Comenteaza