Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România

Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România
Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România
Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România
Classic Unlimited 2023: 9 concerte de pian unice în 9 locații inedite din România

Cea de-a șaptea ediție a turneului național de pian Classic Unlimited a adus muzica clasică mai aproape de oameni, în nouă locații speciale din opt orașe din România.

Cu un repertoriu divers care a cuprins piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane a trei compozitori români ce explorează influențe de jazz, această ediție a reușit să ofere publicului cadrul perfect pentru a experimenta muzica clasică într-un mod inedit. Cu peste 1.500 de participanți, sălile au fost pline în toate orașele, susținând și încurajând misiunea proiectului de a aduce muzica clasică în spații neconvenționale, relevante pentru comunitățile locale. Toate concertele au fost evenimente cu acces gratuit, iar publicul a arătat o deschidere deosebită și un entuziasm aparte, în special în orașele mai mici, apreciind în mod special piesele celor trei compozitori contemporani. Piesele au fost interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului.

 


Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited: ”Am avut privilegiul de a ne bucura, împreună cu publicul nostru, timp de o lună, de muzica minunată scrisă de Schubert, Enescu, Copland, Gershwin și în special compozitorii contemporani Ciprian Pop, Șerban Marcu și Cristian Bence-Muk. Am aflat pe parcursul turneului multe lucruri interesante despre oameni, despre locuri cu totul speciale din România și am învățat multe despre muzică, dar și despre transportul de piane și arta acordajului. Am terminat seria de concerte cu un amestec de sentimente: ușurare că am trecut cu bine peste provocări, recunoștință pentru privilegiul de a putea face muzică și a ne bucura de ea, dar și părere de rău că s-a terminat așa de repede. Personal, de-abia aștept să încep pregătirile pentru următorul turneu Classic Unlimited.”

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

Intermezzo - Johannes Brahms 
Pavana - George Enescu 
Pisica și Șoarecele  - Aaron Copland  
Impromptu Op. 142, nr. 2 - Franz Schubert 
Rhapsody in Blue - George Gershwin 
Fifths and Drifts - Șerban Marcu 
Jazz Turbulence - Cristian Bence-Muk 
Midnight Chorale and Toccata - Ciprian Gabriel Pop

Fiecare dintre cele nouă locații selectate pentru a găzdui concerte în cadrul ediției Classic Unlimited 2023 a avut o identitate distinctă și o istorie aparte, transformând fiecare concert într-o experiență cu totul unică. De la Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană, un reper istoric, până la Mina Petrila din Petrila, fiecare loc a oferit o ambianță specială. Colonia Pictorilor din Baia Mare și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației au fost locuri cu povești încărcate, iar Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla și Grădina Botanică "Vasile Fati" din Jibou au adăugat note inedite acestei călătorii muzicale. De la atmosfera relaxată a Grădinii Zazen din Cluj-Napoca până la grandoarea Palatului Cultural din Blaj și rafinamentul Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca, fiecare locație a fost aleasă pentru a oferi publicului muzica clasică într-un cadru cu totul special și memorabil.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

Comenteaza