Clujeni la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Clujeni la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea
Episcopul Florentin Crihălmeanu şi un grup de seminarişti clujeni vor lua parte la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea la Roma, duminică, 1 Mai.

După şase ani de la plecarea la cele veşnice a Papei Ioan Paul al II-ea, Vaticanul mobilizează forţe impresionante pentru un nou pas în procesul de canonizare a regretatului pontif. Beatificarea este programată pentru duminică, 1 Mai, însă ceremoniile preliminare încep sâmbătă, 30 aprilie, şi vor dura în total trei zile. Un milion de pelerini sunt aşteptaţi în capitala Italiei pentru acest eveniment, intrarea maşinilor fiind interzisă pe parcursul a două zile.

Ritul beatificării va fi susţinut de Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea în Piaţa Sfântul Petru. Clujul va fi reprezentat de PF Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, şi de "un grup de 25 de seminarişti care vor să ia parte la ceremonia de la Vatican", potrivit preotului Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al eparhiei. "Sfinţia Sa a fost hirotonit ca episcop chiar de către Papa Ioan Paul al II-lea, la Vatican, în 1997. Iniţiativa a fost a Sfântului Scaun, aşa s-a considerat la acea vreme", a precizat reprezentantul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Papa Ioan Paul al II-lea, predecesorul Papei Benedict al XVI-lea, a murit în 2 aprilie 2005. Avea 84 de ani şi a condus Biserica Catolică timp de 26 de ani, al doilea pontificat ca durată din istorie. Prefectul Poliţiei din Roma a anunţat că în 30 aprilie şi în 1 Mai automobilele nu vor putea intra în capitala Italiei, iar locurile de parcare se vor suplimenta în afara oraşului. Trei zile la rând, pentru menţinerea ordinii, vor fi mobilizaţi aproximativ 3.000 de poliţişti, 1.200 de cadre medicale şi 2.500 de voluntari. Turiştii vor putea vizita în tot acest timp muzee şi biserici care vor avea program non-stop. Primăria Romei a anunţat numeroase expoziţii şi recitaluri organizate în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea.

În direct pe Facebook şi YouTube

Beatificarea este al treilea dintre cei patru paşi ai procesului de canonizare. Ceremonia va fi înregistrată cu camere 3D şi transmisă în direct de Facebook şi YouTube. Potrivit site-ului catholica.ro, filmarea este o premieră mondială. Imaginile vor fi înregistrate de Sony şi de Centrul de Televiziune al Vaticanului. Pentru achiziţionarea tehnologiei necesare, organizaţia americană Cavalerii lui Columb a acordat postului TV din Vatican un sprijin financiar. Filmarea şi transmiterea ceremoniei au fost anunţate ca un experiment. Mai mult, în 2 mai, Consiliile Pontificale pentru Cultură şi Comunicaţii Sociale au anunţat o întâlnire cu 150 de blogeri selectaţi din întreaga lume, la Palazzo San Pio X. Discuţiile vor fi traduse simultan în italiană, engleză, franceză, poloneză şi spaniolă.

 

 

Comenteaza