Clujul va avea un “mall cultural” la fabrica Libertatea

Clujul va avea un “mall cultural” la fabrica Libertatea
Un proiect ambiţios a fost anunţat ieri la TEDxCluj de către omul de afaceri Sorin Dan, care plănuieşte să aducă o schimbare revoluţionară în mediul cultural clujean.
Spaţiile vaste ale vechii fabrici de mobilă Libertatea vor sluji în curând unor activităţi ca pictura, sculptura, muzica sau alte arte, în cadrul unui centru cultural de mari dimensiuni,

“Suntem definiţi de mediul în care trăim, iar dacă este unul urât şi opresiv ne influenţează şi ne deprimă. Omul urban al României de astăzi îşi petrece timpul liber, mai ales în weekend-urile ploioase, la mall. Alternativa la acest stil de viaţă nu poate fi decât un mall cultural”, a spus ieri Sorin Dan, cel de-al doilea vorbitor la ediţia din acest an a TEDxCluj. Omul de afaceri a anunţat apoi că a demarat un proiect de amploare în care partea veche a fabricii de mobilă pe care o deţine se va trasforma în “cel mai mare centru cultural din România”. Este vorba de o clădire cu o arhitectură deosebită, construită în anii ‘40, având o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi şi, în plus, un teren de 35.000 de metri pătraţi. “Clădirea nu mai era folosită, partea funcţională a fabricii se află în alte spaţii de la aceeaşi adresă, mai puţin aspectuoase. Va trebui să mai operăm reparaţii minime, ca să nu stricăm parfumul epocii. La etaj sunt nişte luminatoare superbe, plasate acolo pentru că în anii ‘40 nu era prea multă electricitate şi atunci valorificau lumina soarelui mai mult”, a explicat Sorin Dan.

Noul obiectiv va fi dat în folosiţă în primăvara anului viitor şi se va numi, cel mai probabil, Fabrica de cultură “Libertatea”. “Vrem să păstrăm în continuare numele fabricii. Aşteptăm puţină implicare şi din partea comunităţii şi a unor sponsori. Vom aloca 3.000 de metri pătraţi Universităţii de Artă şi Design (UAD), fapt care le-ar permite să înfiinţeze specializări noi, cum ar fi scenografia, cursuri de realizare a costumelor de teatru”, a precizat omul de afaceri. Spaţiile vor fi închiriate la preţuri simbolice unor artişti sau chiar firme, pentru a găzdui ateliere de dans, teatru, galerii de pictură sau concerte.

Mallul cultural e vital pentru viaţa unui oraş cum este Clujul, crede iniţiatorul proiectului. “Sunt convins că, odată ce le oferim acest spaţiu şi libertatea de desfăşurare pe care nu le-o garantează, de pildă, instituţiile statului, fiecare nucleu astfel creat va creşte organic şi se va susţine singur”, a apreciat Sorin Dan. Transformarea fostelor spaţii industriale în centre de cultură este o tendinţă care se dezvoltă de câţiva ani în toată lumea, de la SUA la Japonia sau Europa, faimoasa capitală a modei Milano fiind întemeiată tocmai în clădirile unde au funcţionat opt fabrici de dimensiunile Libertăţii clujene. Sorin Dan a mai spus că apreciază proiecte clujene cum ar fi Centrul Cultural “Transilvania” sau Fabrica de Pensule, însă aceasta din urmă ar avea “o clădire extrem de urâtă, mică şi improprie”. În cadrul ediţiei de ieri a TEDx Cluj au mai susţinut prezentări personalităţi precum cântăreţul Ioan Bocşa, bloggerul Adrian Hădean sau psihologul Daniel David.

Avem nevoie de comunicare reală, nu virtuală


Cea de-a doua ediţie a TEDxCluj a avut loc ieri la City Plaza şi a reunit discursurile a zece profesionişti din tot atâtea domenii, eveniment realizat sub licenţa TED – Ideas worth spreading (Idei care merită împărtăşite). Vorbitorii au accentuat în mod special importanţa unui dialog real în condiţiile expansiunii reţelelor de socializare pe Internet. “Am credinţa că doar minţile tinere, ale celor care sunt veşnic în căutare de ceva nou ne pot oferi soluţiile alternative de care avem atâta nevoie”, a spus primarul Sorin Apostu
în acelaşi context.

Comenteaza