Şcoala de artă de la Cluj ajunge în Polonia

Şcoala de artă de la Cluj ajunge în Polonia
Lucrările Muzeului de Artă Cluj-Napoca vor fi expuse în cadrul expoziţiei "Şcoala de Artă de la Cluj" la galeria de artă contemporană Sokól din Nowy Sacz, un oraş situat în regiunea Malopolska din Polonia.

Expoziţia ce va fi deschisă publicului din 29 august până în 21 septembrie îşi propune să ofere o imagine concentrată a specificului artei clujene din perioada 1950 şi până în prezent, cunoscută fiind ascensiunea acesteia în mediile artistice internaţionale din ultimii ani.

În cadrul ei vor fi expuse lucrări din patrimoniul muzeului, semnate de Abódi Nagy Béla, Petre Abrudan, Gheorghi Apostu, Catul Bogdan, Teodor Botiş, Victor Ciato, Petru Feier, Radu Fulger, Teodor Harşia, Nicolae Maniu, Florin Maxa, Miklóssy Gabor, Mohi Sándor, Ioan Aurel Mureşan, Paul Sima, Tóth László, Mircea Vremir, dar şi din creaţia curentă a artiştilor Ioana Antoniu, Marius Bercea, Radu Comşa, Adriana Elian, Adrian Ghenie, Kőmives Andor, Ciprian Mureşan, Radu Pulbere, Şerban Savu, Ioan Sbârciu, Radu Şerban.

Formula Şcoala de Artă de la Cluj a fost lansată în revista Flash Art, referindu-se la prezenţa tot mai dinamică a artiştilor locali în arta internaţională.

"Artiştii clujeni au manifestat întotdeauna o preferinţă pentru arta figurativă, iar o privire retrospectivă în istoria picturii locale confirmă acest lucru. Un element important în această istorie îl reprezintă existenţa învăţămîntului artistic superior din anul 1950 până în prezent, deşi pentru o scurtă perioadă, între anii 1926-1931, o şcoală de artă nu a mai funcţionat la Cluj. Chiar dacă o bună parte din această istorie s-a consumat în perioada comunistă, artiştii au încercat să se sustragă modelelor propuse de ideologia comunistă şi să dezvolte o artă adevărată, legată de multe ori de evoluţiile artistice din lume. Succesul răsunător al tinerilor artişti de azi a fost pregătit de generaţiile anterioare, de climatul cultural bogat al Clujului, artiştii-profesori din învăţământul universitar de artă clujean având o influenţă decisivă în crearea unui anumit profil artistic al oraşului", au transmis reprezentanţii Consiliul Judeţean Cluj, instituţia în subordinea căreia se află Muzeul de Artă.

Expoziţia a fost realizată în cadrul programului de colaborare existent între judeţul Cluj şi regiunea înfrăţită din Polonia, Malopolska. La organizarea ei au colaborat galeriile Plan B Cluj, Berlin şi Blain Southern, din Londra.

Comenteaza