Concert coral a cappella la Biserica Piaristă

Concert coral a cappella la Biserica Piaristă

În zilele de dinaintea Rusaliilor, Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”, condus de Cornel Groza, va interpreta a capella o serie de lucrări de muzică sacră, într-un spațiu care va întregi atmosfera – și anume, în Biserica Piaristă.

Programul serii de miercuri, 23 mai 2018,va cuprinde lucrări celebre, scrise de compozitori pentru care muzica religioasă a reprezentat o preocupare constantă de-a lungul carierei lor:

Emil Simon - Tatăl nostru
Alessandro Scarlatti - Exaltabo Te, Domine
Gioachino Rossini – Quando corpus morietur (Stabat Mater)
György Orbán  - Veni Sancte Spiritu
Antonio Lotti - Miserere
Paul Constantinescu - Podobie
Giovanni Battista Pergolesi - O sacrum convivium
Anton Bruckner - Christus factus est
Sigismund Toduţă - Arhaisme
Jaakko Mäntyjärvi - Ave Maria
Lajos Bárdos - Libera me
Gavriil Musicescu - Doamne, buzele mele
Augustin Bena - Ochiul inimii mele; Sfânt
Serghei Rahmaninov - Bogoroditze Devo
Felix Mendelssohn - Richte mich, Gott

Informații despre artiști

Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.

Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredinţată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internaţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial. În cei 14 ani în care a condus acest ansamblu, la început împreună cu profesorul său Dorin Pop, iar din anul 1975 singur, Florentin Mihăescu a realizat o acumulare repertorială importantă, vocal-simfonică şi a cappella, încorporând nenumărate titluri ale literaturii vocal-simfonice universale, precum şi prime audiţii de muzică românească contemporană, în marea lor majoritate lucrări de o mare complexitate tehnică şi expresivă.

În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.

Din succesele cele mai recente, amintim prezenţa corului pe scena Orchestrei Filarmonicii din Malaezia, pe scena Orchestrei Simfonice din Singapore şi pe scena Konzerthausorchester de la Berlin, sub conducerea lui Iván Fischer.

Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella  Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.

Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Înregistrările radio şi TV ale ansamblului sunt numeroase. Înregistrările discografice în cadrul integralei lucrărilor vocal-simfonice de Johannes Brahms (Un recviem german, Nänie şi Schicksalslied, cu Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta lui Cristian Mandeal, producţie a casei de discuri Arte Nova) au intrat deja, după lansarea lor, în circuitul internaţional.

 

Comenteaza