Concerte pentru restaurarea orgii de la Biserica Reformată

Concerte pentru restaurarea orgii de la Biserica Reformată

 Corul copiilor şi tinerilor din Frankfurt, Germania, va concerta în această seară, de la ora 19:00, la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu (foto), în cadrul sezonului de concerte de vară care se desfăşoară în lăcaşul de cult până în luna septembrie.

 

Evenimentele “microstagiunii” au loc în fiecare miercuri, cu participarea unor muzicieni de renume din diverse colţuri ale României sau din Germania. Intrarea la toate concertele este liberă, dar donaţiile spectatorilor sunt binevenite, anunţă organizatorii. Banii urmează să fie folosiţi pentru restaurarea orgii bisericii.

 

Corul copiilor şi tinerilor din Frankfurt, lăudat în toată Europa, face anual un turneu multinaţional. Anul acesta, concertează în Ungaria şi în mai multe oraşe româneşti, între care Sibiu, Cisnădioara, Braşov sau Sebeş. Tinerii muzicieni vor cânta piese de Buxtehude sau Schutz, dar şi gospel. Biserica Reformată de pe Uliţa Lupilor, cum e cunoscută în rândul vechilor clujeni, este un monument gotic ridicat la sfârşitul secolului XV. Prima orgă a fost instalată în 1765, iar cea actuală datează din 1913, fiind realizată de firma Angster din Pecs (Ungaria).

 

Orga originală, în stil rococo, s-a păstrat ca element decorativ, nemaifiind funcţională. Nici instrumentul care e folosit în prezent nu se află într-o stare prea bună, având nevoie de reparaţii capitale şi chiar de o restaurare. “S-au mai făcut mici reparaţii de-a lungul timpului, dar starea orgii s-a depreciat şi acum e departe de potenţialul ei. Are nevoie de o restaurare pentru că o serie de componente au fost înlocuite în timp”, spune Katalin Boldizsar, organista bisericii. în Biserica Reformată din Cluj au loc din 1960 concerte de orgă, programul nefiind întrerupt nici chiar în ultimii ani ai comunismului.

 

Concertele din sezonul de vară vor fi susţinute de organişti cu renume european, precum Wilhelm Schmidts din Germania, Kostyak Zsuzsa, Amalia Goje, Kristofi Janos, Johanna Halmen sau Miklos Noemi. Unii dintre ei vor fi acompaniaţi de alţi solişti: violoncelistul Kostyak Elod, clarinetistul Incze Robert sau oboistul Gabriel Grămescu. Repertoriul este extrem de divers, incluzând atât bucăţi clasice, cât şi din creaţia modernă, în funcţie de “structura” interpreţilor. Boldizsar Katalin aminteşte spectatorilor că de-a lungul verii pot vizita şi expoziţia celor 100 de orgi din judeţul Cluj, deschisă în Biserica Reformată.

 

Comenteaza