Conducerea UAD trage semnalul: Clujul are nevoie de un centru de artă de amploare

Conducerea UAD trage semnalul: Clujul are nevoie de un centru de artă de amploare
Reprezentanţii Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca subliniază că municipiul are nevoie de un centru de artă, dedicat exclusiv artelor vizuale. "Am invitat oameni care ar putea să facă un Guggenheim, dar au zis că nu pot face deoarece nu există un centru de artă, nu este interes pentru aşa ceva", a precizat preşedintele instituţiei, Ioan Sbârciu.

"Este important pentru Cluj să să existe un centru de artă. Nu mă refer la proiecte gen <Fabrica de Pensule>. Vorbesc de un centru, de amploarea stadionului de exemplu, pe zece niveluri, în care să se poată organiza evenimente mari, în care să vină mari artişti, care au lucrări multe. Pentru binele Clujului şi al ţării este bine să insistăm pentru un centru de artă. Am invitat oameni care ar fi interesaţi să facă un <Guggenheim>, dar au zis că nu pot face pentru că <nu aveţi un centru de artă, nu aveţi interes pentru aşa ceva>", a precizat Ioan Sbârciu, preşedintele Universităţii de Artă şi Design din Cluj, în cadrul uneiu conferinţe de presă. 

Sbârciu a făcut afirmaţia în contextul în care universitatea clujeană organizează duminică, de la ora 18, vernisajul expoziţiei absolvenţilor, la complexul Expo Transilvania. Reprezentantul universităţii a mulţumit pentru găzduirea şi în acest an a lucrărilor celor 335 de absolvenţi, însemnând 3.000 - 4.000. 5.000 de lucrări, în condiţiile în care, în special în străinătate, închirierea unui astfel de spaţiu ar însemna costuri uriaşe, timp de aproximativ o săptămână, cât durează expoziţia.

Rectorul UAD Cluj, Radu Solovăstru, a subliniat şi el importanţa realizării unui centru de artă la Cluj şi a precizat că includerea unui astfel de proiect în cadrul altora.

"Am vizitat recent centrul din Bilbao (unde există un muzeu cu celebrul brand Guggenheim, n.red.). Clujul merită un centru de acest nivel, nu spaţii adiacente pentru manifestări de arte vizuale; sunt anumite propuneri, dar reprezintă nişte compromisuri. E nevoie de un centru doar pentru arte vizuale", a punctat Solovăstru.

Reprezentanţii UAD au precizat că includerea unui spaţiu de artă în cadrul Centrului Cultural Transilvania, unde se va afla viitorul sediu al Filarmonicii, sau închirierea temporară a centrului Casino pentru expoziţii nu reprezintă soluţii viabile.

Sbârciu a ţinut să evidenţieze că în Cluj există aproximativ 1.000 de artişti, iar tot mai mulţi absolvenţi din ultimii ani devin apreciaţi, inclusiv la nivel internaţional.

 

Etichete
Comenteaza