Constantin Chiriac: Clujul are instituţii şi viaţă culturală, dar nu şi un concept

Constantin Chiriac: Clujul are instituţii şi viaţă culturală, dar nu şi un concept
Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac, susţine că "Clujul se află într-o situaţie privilegiată" în privinţa candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană, însă îi lipseşte un concept.

Directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu, unul din cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din Europa, Constantin Chiriac, consideră că România ar trebui să urmeze modelul Poloniei în privinţa desemnării la nivelul fiecărei regiuni a câte unui oraş reprezentativ în cursa internă pentru Capitala Culturală Europeană în 2021.

Chiriac a făcut parte din echipa de conducere a proiectului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 şi este membru în juriul Comisiei Europene în competiţiile pentru CCE, fiind chiar preşedintele juriului pentru Polonia - care va da, alături de Spania, capitala culturală europeană în 2016. Managerul cultural a explicat că, spre exemplu, în cazul Poloniei, chiar dacă doar Wroclaw a fost desemnat câştigător, pregătirea proiectelor de candidatură a adus şi în cazul celorlalte oraşe şi a regiunilor reprezentate candidate o îmbunătăţire a vieţii culturale, sociale, respectiv a turismului şi a infrastructurii.

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a explicat că şi în România fiecare regiune ar putea avea câte un oraş candidat, însă a negat că ar fi un promotor al candidaturii Alba-Iuliei, menţionând doar că a răspuns doar "de ce nu?" la o întrebare cu privire la viabilitatea acestei candidaturi.

"Acolo este nevoie însă de investiţii masive, nu există o instituţie de spectacol; ca să construieşti pe ideea <cetăţii Alba-Iulia> e nevoie de o implicare foarte serioasă", a precizat Chiriac.

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu este de părere că Clujul, oraş candidat la titlul de CCE, "se află într-o situaţie privilegiată" însă îi lipseşte totuşi ceva.

"Clujul se află într-o situaţie privilegiată, are instituţii, viaţă culturală, cu oameni de top, dar nu are un concept", a punctat Chiriac. El a admis însă că nici unul din oraşele din România candidate la titlul de CCE nu are încă un concept.

Chiriac a subliniat că dialogul şi dezvoltarea unui concept ar trebui să fie principalele lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere un oraş candidat.

Amintim, Constantin Chiriac este prezent la Cluj ca actor în spectacolul "D'ale Carnavalului", de I.L. Caragiale, regia Silviu Purcărete, ce va fi prezentat în această seară, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor, în cadrul festivalului Comedy Cluj.

 

 

 

 

Comenteaza