Controverse la proiecţia omagială Lucian Pintilie

Controverse la proiecţia omagială Lucian Pintilie
Doi spectatori care au urmărit filmul “Balanţa”, în regia lui Lucian Pintilie, i-au reproşat acestuia scenele “triviale”, iar o doamnă a părăsit sala.

Totul s-a petrecut la finalul proiecţiei de la Cinema Florin Piersic, atunci când marele regizor a ieşit în faţa publicului, la sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Astfel, un tânăr din sală l-a întrebat în ce măsură şi-a asumat faptul de a inspira aşa-numitul Nou Val al cinematografiei româneşti, cu filme pe care le-a descris ca fiind impregnate de sordid şi de realităţi dezolante.

"Ori aş face grosolănia şi impoliteţea de a nu răspunde, ori aş coborî să aduc contraargumente pe măsură la o întrebare stupidă", a replicat Pintilie. Microfonul din public a fost preluat apoi de o doamnă care a continuat, pe acelaşi ton, să reproşeze "un film cu atâtea trivialităţi". "Mă gândesc aşa, cu tristeţe, ce impresie poate să le facă străinilor un asemenea film, în care se înjură atâta... Tinerii ar trebui să ştie că avem o ţară frumoasă, totuşi", a rostit spectatoarea, după care a părăsit sala, în câteva aplauze firave din jur.

"Aş vrea să am acum o replică sclipitoare, genială, care să exprime bobârnacul pe care l-aş da acestor opinii. Dacă aş fi tânăr acum, în România, şi aş constata că mai domneşte o mentalitate de genul acesta, aş avea o mare problemă de conştiinţă. Foarte probabil, aş decide să plec în altă ţară", a ripostat regizorul "Balanţei". Au urmat apoi întrebări despre detaliile tehnice ale filmului, despre felul în care Pintilie a empatizat atât de bine cu realitatea românească de dinainte de ´89, deşi locuia în altă ţară, şi multe aprecieri. Înainte de proiecţie, Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a mărturisit că "Balanţa" este singurul film românesc pe care l-a urmărit de 11 ori şi că Pintilie este "cel mai mare regizor român al tuturor timpurilor".

 

 

Etichete
Comenteaza