Corul Madrigal în turneu la Belgrad cu Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene”

Corul Madrigal în turneu la Belgrad cu Spectacolul Extraordinar  „Muzica Renașterii Europene”

Miercuri, 2 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungreanu va susține Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” în Marea Sală de Concerte Kolarac din Belgrad.

Corul Madrigal călătorește în Serbia la invitația organizatorilor BEMUS – Belgrade Music Festival – Ediția 54, cel mai vechi și mai proeminent festival de muzică clasică din țara vecină.

Evenimentul „Muzica Renașterii Europene” pus în scenă de Corul Madrigal face parte din seria spectacolelor-concept pe care renumitul cor le-a dezvoltat în ultimii trei ani. Aeste producții au la bază o direcție sincretică inovatoare, ce îmbină sonoritatea unică a ansamblului cu elemente conexe de artă teatrală, literatură, scenografie și creație video.

„Muzica Renașterii Europene” prezintă publicului Renașterea europeană ca simbol, cu o punere în scenă susținută de video mapare și design de lumini, care ilustrează perioada de înflorire culturală din epoca renascentistă, dar și renașterea muzicală contemporană europeană.

Prima parte a programului dirijat de dirijorul principal al ansamblului Anna Ungureanu include madrigale și motete compuse de Thomas Morley, Orlando di Lasso, Juan del Encina, Hans Leo Hassler, Giovanni Gastoldi, Josquin des Prés sau Johann Hermann Schein. În partea a doua, Corul Madrigal va aduce pe scenă lucrări semnate de creatori europeni contemporani precum Vytautas Miškinis, Knut Nystedt, compozitorul sârb Stevan Mokranjac, precum și românii Cornelia Tăutu, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu sau Grigore Cudalbu.

Prima reprezentație a Spectacolului Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” a avut loc pe 9 iunie 2022 la Zagreb, în Croația, unde a fost primit cu căldură și entuziasm de aproape 2.000 de spectatori.

Regia spectacolului „Muzica Renașterii Europene” este semnată de Emil Pantelimon, design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, iar video mapping-ul de Dorin Popovici.

Fondat în 1969, BEMUS – Belgrade Music Festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică din Europa de Sud-Est. Totodată, prin prezentarea cu precădere a unora dintre cele mai atractive programe internaționale, BEMUS și-a consolidat reputația de eveniment cultural de o importanță deosebită pentru capitala Serbiei.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Comenteaza