„Covorașul Fermecat”, premieră la secția maghiară a Teatrului de Păpuși Puck

„Covorașul Fermecat”, premieră la secția maghiară a Teatrului de Păpuși Puck
Teatrul de Păpuși Puck găzduiește miercuri, 5 octombrie 2016, de la ora 10:00, premiera spectacolului „Covorașul fermecat”, inspirat din povestea lui Ferenc Móra.

„Covorașul fermecat" are ca punct de pornire „bucuria de joc" a unui copil mic, artiștii încercănd să prezinte cele patru povești ale lui Ferenc Móra ca și cum ar fi jucate într-o familie împreună cu părinți și copii de trei-patru anișori. Gingășia păpușilor și finețea elaborării acestora, caracterul personal al spațiului de joacă, interpretare modestă, variații ale ritmului, priviri aruncate pe furiș din spatele rolurilor, reflectare asupra mesajului transmis, toate contribuie la această întrunire deosebită.

„O putem denumi teatru-bebe, teatru-mititel sau teatrul celor mici, important este familiaritatea și reuniunea plină de dragoste. Păpușile prind viață chiar în fața ochilor, muzica se naște pe loc, nu se face întuneric pe scenă, actorii comunică în mod direct cu copiii, și totuși există o linie invizibilă care delimitează scena de spectatori, poziționându-le față în față. Dramaturgia „țesută" a jocului, minimalismul textelor interpretate, limbajul poetic și stilizarea obiectelor le semnalează copiilor că ceea ce văd diferă de cele întâmpinate la locul joacă, iar dacă spectacolul le captează atenția, copiii vor accepta în mod natural (poate chiar pentru prima oară în viață) convenția de bază a teatrului și anume că ei sunt spectatori, chiar dacă actorii câteodată îi invită la joacă", precizează realizatorii spectacolului.

Noul spectacol îmbină patru basme, țesând un „covor al poveștilor", patru povești de familie simpatice, personajele cărora pot fi recunoscute ușor de către copii. Poveștile ne călăuzesc într-un univers magic prin care copiii și părinții pot traversa cu ușurință datorită „poveștilor tatălui", unde briza și trandafirii capătă voci umane, unde Poștașul-vânt aduce scrisoare din partea lui Moș Crăciun, și unde regele fluturilor o vindecă pe Pannika în mod miraculos. Regia și dramaturgia sunt semnate de Ibolya Varga, muzica de Péter Venczel, scenografia și grafica de Anetta Fekete, iar Tamás Tóthpál a contribuit la muzica și recuzita spectacolului. Distribuția este alcătuită din Ildikó Patka, Laura Pünkösti, László György și Áron Kötő.

Amintim că între 6 și 12 octombrie 2016 artiștii Teatrului de Păpuși „Puck" vor lua parte la un turneu în Germania, cu spectacolul „Dănilă Prepeleac", de Ion Creangă, cu scenariul și regia semnate de Traian Savinescu.

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, de la ora 11:00, secția maghiară a Teatrului de Păpuși „Puck" prezintă pe scena instituției „Mimorózart", spectacol non-verbal în regia lui Palocsay Kisó Kata care va avea reprezentații și duminică, 9 octombrie 2016, de la orele 11:00 și 12.30. De asemenea, artiștii de la secția română a teatrului vor juca spectacolul „Croitorașul cel Isteț", duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 12:00, în Piața Unirii, în cadrul Festivalului Internațional de Carte „Transilvania". Tot duminică, însă de la ora 17:00, la Polus Center va avea loc o reprezentație a îndrăgitei piese „Vasilache și Mărioara".

 

 

Etichete
Comenteaza